BiH
20

Maktouf se vraća u BiH, traži odštetu

FENA
Abduladhim Maktouf se uskoro vraća u BiH i tužio je državu da mu nadoknadi 200.000 KM zbog nezakonitog zatvaranja navodi se u saopćenju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Bosne i Hercegovine.

Maktoufov branilac Adil Lozo potvrdio je da je Maktoufova trogodišnja kazna, na koju je osuđen za ratne zločine u Travniku, brisana iz evidencije i da mu je odobren stalni boravak.

Maktoufu je u skladu s odlukom Evropskog suda za ljudska prava u martu 2015. godine kazna smanjena sa pet na tri godine zatvora. Međutim, odluka je donesena nakon što je Maktouf već bio odslužio pet godina zatvora.

"Podnijeli smo tužbu za naknadu štete i očekujemo da će je sud prihvatiti. Tražimo naknadu za dvije godine koje je nezakonito proveo u zatvoru", kazao je Lozo.

Precizirao je da je tužbom zatražena odšteta od 200.000 KM.

Za sutra je po ovoj tužbi zakazano ročište pred Sudom BiH. Maktouf je tražio odgađanje ročišta dok se ne vrati u BiH za oko mjesec dana.

"On će se vratiti u BiH nakon Bajramskih praznika", rekao je Lozo.

Maktoufu, koji je rođen u Iraku, oduzeto je državljanstvo BiH nakon što je osuđen za ratne zločine 2006. i nastanio se u Maleziji.

Lozo objašnjava da je Sud BiH prije pola godine naložio brisanje Maktoufa iz kaznene evidencije, nakon čega mu je odobren stalni boravak u BiH.

"Njemu je odobren stalni boravak u skladu s međunarodnim konvencijama. On ovdje ima suprugu, ima četvoro djece", istakao je Lozo.

Maktouf je 2006. proglašen krivim da je 1993. pomogao pripadnicima jedinice "El Mudžahid" u nezakonitom hapšenju i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku. On je prva osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine.

Nakon te presude se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog pogrešne primjene zakona. Njegovu apelaciju ovaj sud je prihvatio i uslijedilo je smanjenje kazni nizu osuđenika za ratne zločine.