Monitoring komitet Vijeća Evrope
0

Maksimalistički zahtjevi dva HDZ-a nemaju utemeljenje

FENA
Saša Magazinović, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, ujedno predsjedavajući poslaničkog kluba te stranke u Parlamentu BiH, učestvovao je u radu Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) na sjednici u Parizu.

Monitoring komitet je usvojio između ostalog Rezoluciju i Izvještaj pod nazivom "Funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini", koji će biti predmet i januarskog zasjedanja PSVE.

U obraćanju članovima Komiteta Magazinović je izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina vrlo brzo postati država u kojoj su dominantne evropske vrijednosti za koje se zalaže i Vijeće Evrope.

Govoreći o političkoj krizi u BiH istakao je da je na sceni sukob dvaju političkih koncepta - jednog, koji želi dalje produbljivanje etničkih podjela i drugog, koji želi da svi građani u našoj zemlji nastave živjeti zajedno kao što su żivjeli stotinama godina, s jednakim prilikama i šansama za život dostojan čovjeka.

U tom smislu je naglasio da, na nivou vrijednosti, u BiH trenutno imamo sukob između 19. i 21. stoljeća te izrazio nadu da će budućnost pobijediti prošlost.

Pojašnjavajući sadržaj Rezolucije, Magazinović je rekao: "Ovim dokumentom se još jednom naglašava važnost i zahtijeva nastavak rada na implementaciji presude u slučaju 'Sejdić/Finci', kao prvog koraka u sveobuhvatnoj reformi Ustava BiH.

Također se ističe da, u konačnici, BiH treba težiti funkcionalnoj demokratiji gdje će svaki građanin i građanka, bez obzira na pripadnost etničkoj grupi, uživati jednaka prava i slobode.

Kako se moglo pretpostaviti, s današnjeg skupa je odaslana i poruka da se vlast na nivou BiH treba što prije formirati.

"Pomalo neočekivano, u tekstu Rezolucije, ali i Izvještaja o prilikama u BiH, vrlo jasno je locirano ko snosi najveću odgovornost za neformiranje vlasti.

Samim tekstom usvojene rezolucije je upućena jasna poruka da maksimalistički zahtjevi dvaju HDZ-ova nemaju utemeljenje u izbornim rezultatima, kao i da je SNSD zloupotrijebio entitetsko glasanje da bi onemogućio izbor Slave Kukića na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Kao jedan od problema je locirano i neustavno ponašanje dvaju HDZ-ova prilikom formiranja Vlade FBiH, kada su dugo vremena odbijali da pošalju svoje delegate u Dom naroda FBiH te se zbog toga traži promjena Izbornog zakona da bi se ovakve pojave u budućnosti sankcionirale.

Činjenica da je Monitoring tim, kao jedna od najznačajnijih institucija Vijeća Evrope, nazvao stvari "pravim imenom" i preporučio Parlamentarnoj skupštini da to isto učini, dobija na značaju ako znamo da je Bosna i Hercegovina punopravni član Vijeća Evrope", izjavio je Saša Magazinović po okončanju dijela sjednice Monitoring komiteta na kojoj je Bosna i Hercegovina bila na dnevnom redu, saopćio je SDPBiH.