BiH
3

Maksimalan broj policajaca na obezbjeđenju građana koji putuju u Srebrenicu

FENA
Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona angažovala je maksimalan broj policajaca na provođenju mjere fizičkog, operativnog, saobraćajnog i kontradiverzionog obezbjeđenja svih učesnika koji će putovati na obilježavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

Predviđene su brojne sigurnosne mjere i aktivnosti, te pojačana kontrola saobraćaja, posebno zabrane prevoza eksplozivnih materija 10. i 11. jula, kao i zabrane kretanja teretnih vozila preko 3,5 tona težine na putnim pravcima Sarajevo – Olovo – Kladanj - Luke i Tuzla – Kalesija - Ceparde, na dan 11. jula.

Policijski službenici će poduzimati aktivnosti na obezbjeđenju nesmetanog i sigunosnog odlaska građana Zeničko – dobojskog kantona koji će učestvovati na “Maršu mira” od 8. do 10. jula, kao i prolaska drugih građana BiH kroz ZDK-a tokom organizovanja različitih pohoda prema Srebrenici (pješačenje, biciklističke utrke); zatim aktivnosti na obezbjeđenju ispraćaja posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana, ispred JKP Gradska groblja u Visokom 9. jula, te aktivnosti na obezbjeđenju odlaska građana autobusima u Srebrenicu, na dan ukopa 11. jula.