Već pet dana u BiH
0

Makedonci ponovo istražuju pogibiju Trajkovskog

SRNA
Matića brdo kod Stoca (Foto: Arhiv)
Matića brdo kod Stoca (Foto: Arhiv)
Tim makedonskog Ministarstva unutašnjih poslova već peti dan boravi u BiH i istražuje da li je pogibija makedonskog presjednika Borisa Trajkovskog i državne delegacije nesretan slučaj, piše skopski dnevnik "Večer".

Isti izvor navodi da su makedonski istražioci boravili u mjestu Matić brdo, kod sela Husovići, opština Mostar, gdje su pronađeni ostaci vladinog aviona i tijela putnika, i razgovarali sa mještanima koji su u vrijeme nesreće bili u selu.

Istražioci provjeravaju da li su tačne tvrdnje da su predstavnici SFOR-a onemogućili predstavnicima  policije u BiH i spasilačkim timovima da stignu do mjesta nesreće, kao i druge, kako se navodi, protivriječne informacije o ovom slučaju.

List navodi da je još uvijek neizvijesno da li će makedonski istražioci razgovarati sa predstavnicima SFOR-a, koji su tog dana dežurali na kontrolnom tornju.

Makedonske vlasti su početkom godine donijele odluku da ponovo budu istražene sve okolnosti u vezi sa avionskom nesrećom u kojoj je poginuo predsjednik Trajkovski, kako bi konačno bili utvrđeni razlozi tragedije i otklone sumnje da je nešto ostalo sakriveno.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Prema ovom izvještaju, avio-služba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.
Tužilaštvo BiH nije nikoga optužilo za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj je poginulo šest članova delegacije i dva pilota, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Nesreća se dogodila 26. februara 2004. godine kod Mostara.

Zajedno sa Trajkovskim, u avionu marke "kinger" poginuli su savjetnici u kabinetu predsjednika Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, te Mile Krstevski iz Ministarstva inostranih poslova i članovi obezbjeđenja predsjednika Makeodnije Boris Velinov i Ace Velinovski. 

Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.