Snijeg se lagano topi
0

Majstorović: Zasad nema opasnosti od poplava

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović prognozira postepeni porast temperature zraka do kraja ovog mjeseca i precizira da to znači lagano topljenje snijega i umanjuje mogućnost pojave poplave.

"Dobro je što zasad ne prognoziramo jaču jugovinu praćenu snažnim vjetrom koji bi poput fena brzo otopio snijeg. To se ne dešava, snijeg se lagano topi. Dakle, zasad nema opasnost od poplava, izgledi su da će se veći dio snježne mase otopiti lagano i da će sve proći kako treba, barem do kraja mjeseca,“ kazao je FeniI Majstorović. Dodao je da će se pratiti promjene i na vrijeme upozoriti kao i dosad.

Po njegovim riječima, kiša koja danas pada u Bosni do večeri će uglavnom preći u snijeg, a u Hercegovini se očekuje mješavina kiše i snijega.

"U toku noći padavine će prestati, tako da će narednih dana uglavnom biti relativno toplo, u granicama prosjeka za ovo doba godine. Do kraja mjeseca očekuju se uglavnom stabilni i sunčani periodi, uz povremene slabe padavine," kaže on.

Direktor Federalnog hidromeorološkog zavoda Enes Sarač nedavno je ovaj snijeg nazvao „bijelo zlato“ upravo zato što je pao nakon dužeg sušnog perioda.

Stručnjaci navode da će, usljed topljenja snijega, naša izvorišta biti izuzetno bogata vodom što će povećati akumulacije u hidroelektranama koje su na minimumu i doprinijeti količini vlage u zemlji što pogoduje razvoju poljoprivrede.