BiH
5

Majstorović: BiH je manje spremna za posljedice klimatskih promjena nego što se misli

Piše: E. G.
Stručnjaci za klimatske promjene tvrde kako je BiH među najnespremnijim zemljama kada je riječ o spremnosti neke države da se nosi sa posljedicama klimatskih promjena. Kažu kako je BiH na pretposljednjem mjestu u Evropi, a iza nas nalazi se samo Moldavija. Željko Majstorović, meteorolog, kaže da je situacija još gora.

"Nismo mi pretposljednji i nije Moldavija iza nas, mi smo tu negdje u istom rangu sa Moldavijom", kaže Majstorović.

Evropa je uglavnom dobro pripremljena za nadolazeće probleme, a države kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Ukrajina i Rumunija kaskaju za ostatkom Starog kontinenta.

"Meteorologija nema podršku na univerzitetima, mi nemamo fakultet na kojem se školuju meteorolozi, u tome je problem. U drugim zemljama, pored meteorologa koji su zaposleni u meteorološkim zavodima, ima i doktora nauka, onih koji se time bave u naučnim istraživanjima. Nama sada fali ljudi koji će se baviti time, jer nas čeka decembar 2015. godine kada će se održati konferencija u Parizu i tada će dokument koji se donese, umjesto Kjoto protokola koji još uvijek važi, biti mnogo snažniji i jači u smislu da će iza njega stajati i SAD i Kina, odnosno zemlje koje do sada nisu. Taj dokument će odrediti budućnost ekonomije u narednih 50 godina, a mi nemamo kapaciteta da se u to uključimo. Ako ništa, zemljama u razvoju se s tim u vezi obećava i 200 milijardi dolara, a mi nemamo kapaciteta za preuzeti obaveze. Nemamo kapacitete i ljude koji bi mogli napisati projekte i da bi mogli uzeti novac. U vezi sa Kjoto protokolom mi smo imali priliku uzeti novac za projekte, a u posljednjih 10 godina otkako smo ga potpisali, samo su dva projekta prošla u cijeloj zemlji. S druge strane Kina koja ga nije potpisala u istom intervalu je realizirala 5.200 projekata", kaže Majstorović.

Rezultati su pokazali da skandinavske zemlje i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju najveće šanse da uspješno zbrinu svoje građane, dok će subsaharska Afrika osjetiti najgore posljedice globalnog zagrijavanja.