SDU BiH
0

"Majorizacija Hrvata je posljedica političke isključivosti i opstrukcije oba HDZ-a"

FENA
"Majorizacija hrvatskog naroda u BiH" i "grubo gaženje političke volje hrvatskog naroda" o kojoj govori rezolucija Hrvatskog narodnog sabora, direktna je posljedica političke isključivosti i opstrukcija koje su nakon izbora provodili oba HDZ-a i načina formiranja vlasti u Federaciji BiH od "platformaša", ocijenila je danas Socijaldemokratska unija BiH.

"Nažalost, i nakon HNS-a u BiH ukupna politička situacija je dodatno usložnjena, a ono što brine svakog građanina jeste, opća ekonomska i politička nesigurnost uzrokovana pojačavanjem nacionalističkih tenzija, politikom isključivosti i ustavnopravnom anarhijom", kaže se u saopćenju ove stranke.

Ustavna kriza u FBiH koju je privremeno zaledio visoki predstavnik stavljajući van snage odluku CIK-a BiH, očito je dala povod i alibi za političku samovolju i pravno nasilje nad ustavima i zakonima svih nivoa vlasti u BiH.

Kršenje ustava i zakona postaje trend u ponašanju političkih stranaka na vlasti, što se najbolje može vidjeti na neustavnom formiranju vlada u Posavskom i Kantonu Sarajevo, odnosno zakonodavne vlasti u Bosanskopodrinjskom kantonu - Općinsko vijeće Ustikolina.

Ovakva situacija s ekonomskog, socijalnog i političkog stanovišta je neodrživa za državu BiH i zbog toga visoki predstavnik mora presjeći ovako stanje i učiniti sve da se uspostavi vladavina prava i povrati povjerenje građana u institucije države BiH.

SDUBiH traži od političkih stranaka koje učestvuju u formiranju vlasti da u što kraćem roku formiraju državnu vlast i odbace politiku isključivosti, te da se vrate politici dijaloga, razumijevanja i kompromisa, a svoju energiju usmjere ka formiranju efikasne i kompetentne vlasti na svim nivoima koje će se upustiti u borbu protiv siromaštva, kriminala i korupcije.

"U suprotnom jedina alternativa je raspisivanje prijevremenih izbora u BiH", kaže se u saopćenju SDUBiH.