BiH
289

Majkić: Od MUP-a RS su napravili zločinačku organizaciju

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić kazala je da su državne institucije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske napravile zločinačku organizaciju.

Nakon završene sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, Majkić je kazala da je komsija primila k znanju izvještaj koji je dostavljen.

"U izvještaju SIPA-e se navodi novi način djelovanja, a to je da je sve što je vezano za sektor sigurnosti treba nositi oznaku tajnosti, bez obzira na to da li se radi o tajnim podacima ili ne", rekla je Majkić.

U povodu aktuelnih dešavanja u odnosu MUP-a RS prema SIPA-i i Tužilaštvu BiH, Majkić je rekla da je MUP RS inače asistirao kod takvih aktivnosti.

"Da je nekada u kratkoj historiji ove zemlje MUP RS odbio da se odazove i dostavi potrebne informacije i dokumentaciju onda bi to bilo razumno, ali dobio je sve najveće ocjene i od međunarodnih i od domaćih istražitelja, odnosno nikada nije bio nijedan slučaj da se MUP RS nije odazvao", istakla je Majkić.

Ona je dodala da je posebno neobično što se radi o policijskoj stanici u Bosanskom Novom koja je bila gađana i zapaljena za vrijeme rata.

"Zar neko nije mogao reći treba nam ta dokumentacija, dajte nam je. Od MUP-a RS napravili su kriminalnu organizaciju, a to ne može. To je krivično djelo. Niko ne spori da se sva raspoloživa dokumentacija za one koji su počinili zločine treba dostaviti", kazala je Majkić.

Na kraju je rekla kako će se i priča o napadima na pripadnike Oružanih snaga BiH završiti isto kao priča o MUP-u RS.

"Šta smo uradili da se stvari počnu mijenjati? Čekamo da nam agencije kažu šta je problematično. Veoma loša poruka se šalje u javnosti", zaključila je Majkić.