BiH
30

Majkić: BiH je "pretijesna košulja" za RS

FENA
Dušanka Majkić (Foto: FENA)
Dušanka Majkić (Foto: FENA)
Članica Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić tvrdi da je "košulja koja se zove BiH postala pretijesna za Republiku Srpsku", koja sama ima mnogo više kapaciteta za ispunjenje obaveza iz evropskog partnerstva.

Da RS sama, kako kaže, rješava ta pitanja, bila bi daleko na tom evropskom putu, ali ih "koči" Federacija BiH.

Navodi da je BiH "nemoguća misija" i tako će to trajati dok postoji želja i volja RS da pristaje da se bori da se stvari promjene.

"Onog momenta kada te volje više ne bude, i BiH sama će doći u pitanje. Međunarodna zajednica će morati da kaže ko je krivac zašto se dogovori ne poštuju", navela je Majkić na stranačkoj pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodala da će RS priznati kada jeste krivac, ali neće kada najveći broj odluka ne zavisi od nje i ona je direktno kažnjenja što BiH ne može bržim korakom u Evropu.

Govoreći o tome šta se sve ne prihvata, a RS je predlagala rješenja kako BiH ne bi bila zaustavljena na evropskom putu, ona je navela odluku "Sejdić-Finci", za koju je, kaže, RS, kao i za sistem koordinacije predložila jednostavna rješenja, ali da je problem u FBiH.

Kritikovala je i to što se, kako kaže, na nivou BiH negiraju neki značajniji projekti važni za RS, kao što je „Južni tok“ i gradnja hidrocentrala na Drini.

Tvrdi da brojne bh. institucije ne polažu nikome računa, kao i da postoje problemi u Oružanim snagama BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH...

Komentirajući za danas najavljene proteste demobiliziranih boraca u Parku "Mladen Stojanović", Majkić je podsjetila na izjavu premijerke RS Željke Cvijanović da se svi nesporazumu treba da rješavaju dogovorom.

Majkić smatra da je neozbiljan stav organizatora ovih protesta koji su pozvali Cvijanović da danas dođe na proteste i obrati se veteranima, jer se, kaže, zna gdje se vode razgovori.

Sumnja u dobre namjere da se na ovaj način rješavaju otvorena pitanja.