BiH
0

Majke Srebrenice: Stanišić i Simatović su oslobođeni da bi se sakrila zločinačka uloga Srbije

Anadolija
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke ogorčena je današnjom presudom Haškog tribunala kojom su bivši šefovi Državne bezbjednosti (DB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

"Sve je učinjeno kako bi se zločinci nagradili, a žrtve kaznile. Kažnjavaju nas od 1992. godine, a, evo, to se nastavlja i danas, 18. godina poslije genocida u Srebrenici. Ovo je nagrada za zločince. Ona bi morala da zabrine cijeli iskreni svijet. Ovo samo može nauditi odnosima u Bosni i Hercegovini i regionu. Mi dobro znamo odakle je zlo krenulo, ko je arhitekta i organizator užasa, čiji su se tenkovi i drugo naoružanje koristili. Stanišić i Simatović su oslobođeni kako se ne bi dokazala zločinačka uloga Srbije u agresiji na BiH i Hrvatsku", rekla je Hatidža Mehmedović za agenciju Anadolija (AA).

Dodala je kako se ne smije zaboraviti kako su oslobođeni oni koji su zapovijedali zloglasnim "Škorpionima" koji su pred kamerama ubijali Srebreničane 1995. godine.

"Ako su oslobođeni oni koji su odgovorni za zločine ''Škorpiona'', koji su našu djecu ubijali i snimali se, nema se onda šta pričati. Mi žrtve smo zgrožene, ogorčene... Mi nemamo šta izgubiti. No, svi ćemo pred Boga. Gore neće biti ni politike, niti korupcije", rekla je Mehmedović.

Ona je naglasila da je za oslobađanje Stanišića i Simatovića najviše odgovorna bivša haška tužiteljica Carla del Ponte, kao i njen naseljenik, glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

"Del Ponte je sklopila sporazum sa bivšim šefom diplomatije Srbije Goranom Svilanovićem da se ne rasvijetli uloga Srbije. Zašto nisu korišteni dokumenti na koje je stavljena oznaka tajnosti?! U njima sve piše. Ovdje su krive sudije, ali mnogo više su krivi tužioci. Tribunal je normalno radio do pojave del Ponte. Onda se sve promijenilo. Rezultat je ovo danas", zaključila je Mehmedović.