BiH
1

Majke Srebrenice: Sipaju nam sol na vrele rane

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Majke Srebrenice, preživjele žrtve genocida u tom gradu, danas su se žestoko usprotivile odluci Ministarstva za prostorno uređenje Republike Srpske (RS) koje je svojom odlukom legaliziralo izgradnju pravoslavne crkve u mjestu Budak, iznad Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici.

Rješenje kojim se praktično dozvoljava nastavak izgradnje sporne bogomolje, koja je i ranije bila predmet sporenja, potpisuje ministrica prostornog uređenja RS-a Srebrenka Golić. Ovim su osporene odluke Općine Srebrenica koja je u dva navrata zabranila izgradnju spomenute crkve. Srebrenica ima pravo žalbe Okružnom sudu u Bijeljini.

Nalagodavac i nosilac posla gradnje crkve u Potočarima je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s vladikom zvorničko-tuzlanskim Vasilijem Kačavendom na čelu. Riječ je o istoj osobi koja je naložila izgradnju crkve u Konjević-Polju, u dvorištu nane Fate Orlović.

"Ta crkva je sporna jer u blizini nema pravoslavnih vjernika. Najbliži su joj Bošnjaci povratnici i nišani Memorijalnog centra Potočari. Kako sreće da je to bogomolja, ali ona to nije. O čemu je riječ, ja to ne znam. Ali, zna politika koja ju gradi. U Srebrenici je u toku Bitka na Bedru koja traje, evo, od 90-tih do danas. Djelo Radovana Karadžića se provodi u djelo. Pitam se zašto ga uopće sude kada dozvoljavaju da se njegova politika nastavlja. Treba biti svima jasno, ako sada Srebrenicu izgubimo, mi nemamo Bosne. No, odgovorni su i bošnjački političari koji su naivno očekivali da će im međunarodna zajednica, koja je dozvolila genocid, udijeliti Srebrebrenicu. Grdno su se prevarili", kazala je za agenciju Anadolija Hatidža Mehmedović, čija su dvojica jedinih sinova i suprug ukopani u Memorijalnom centru "Potočari".

Predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić smatra da "zločin ponovo oživljava u Srebrenici".

"Taj objekt se gradi na masovnoj grobnici, na mjestu gdje vjerovatno još ima tijela naših najmilijih, a koja nisu izvučena iz zemlje. Cilj je da se iz Srebrenice istjera i ono malo preostalog bošnjačkog naroda. Toleriranje provokacija poput ove s crkvom predstavlja podvalu svijeta. Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka treba biti sram što dozvoljava ovakve manipulacije. Cilj da je da se u Srebrenici konstantno dižu tenzije i da neko od naše preživjele djece, čiji su roditelji ukopani u Potočarima, učini nešto nepromišljeno, pa da onda pokažu svijetu da su nas s razlogom ubijali", tvrdi Subašić.

Odgovornim smatra predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji kroz institucije tog entiteta svakodnevno negira genocid.

"Pri tome svi šute, pa i međunarodna zajednica. Kao da prešutno dozvoljavaju Dodiku da nam sipa sol na vrele ljute rane".

Glavni imam u Srebrenici Damir ef. Peštalić slaže se da izgradnja crkve na Budaku kod Potočara u Srebrenici predstavlja provokaciju.

"Od početka nisu htjeli da narodu olakšaju vjerski život već da crkvu postave kao neki simbol dominacije iznad Memorijalnog centra Potočari, što, naravno, izaziva reakcije Bošnjaka. Ako uzmemo u obzir da sva ova posljednja dešavanja oko Srebrenice na neki način legaliziraju genocid, logično je da vlasti RS-a žele da legaliziraju i izgradnju crkava tamo gdje njima odgovara. Jer, to su institucije koje su, nažalost, uvelike podržavale genocid, a danas podržavaju njegovu negaciju. To jedno s drugim ima veze i to nam još više pokazuje da trebamo biti oprezni, jedinstveni i svi dati doprinos da ne dozvolimo da u Srebrenici uzmu vlast oni koji podržavaju negaciju genocida", izjavio je za agenciju Anadolija efendija Peštalić.