BiH
1

Majke Srebrenice: Preispitati ulogu predsjednika ICTY-a Theodora Merona

FENA
Srebreničke žene i majke uputile su zahtjev sa šest hiljada potpisa generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da preispita ulogu predsjednika ICTY-a Theodora Merona.

Srebreničanke Hajra Ćatić i Hatidža Mehmedović predale su danas uime preživjelih žrtava genocida u Srebrenici okupljenih u udruženja "Žene Srebrenice“ u Tuzli i "Srebreničke majke“ u Srebrenici spomenuti zahtjev sa šest hiljada potpisa.

U zahtjevu se pored ostalog kaže kako je prošlo više od dva mjeseca kako je objavljeno pismo danskog sudije ICTY-a Frederika Harhoffa u kojem su iznesene sumnje o nedozvoljenom uticaju predsjednika ICTY-a Theodora Merona na druge sudije tokom odlučivanja u nekoliko tačno navedenih predmeta.

Od objavljivanja pisma pa do danas niko nije demantirao optužbe koje su navedene.

"Mi preživjele žrtve već duže vrijeme smo sumnjale u iskrenost i dobronamjernost pojedinih sudija. Pismo sudije Haroffa potvrdilo je naše sumnje zbog čega smo izgubile povjerenje u ICTY", kaže se u pismu.

Stoga, od Ban Ki-Moona, kao generalnog tajnika UN-a koji je osnivač ICTY-a, zahtijevaju da poduzme mjere kojima će vratiti ugled i povjerenje ICTY-a, ali i UN-a.

Mišljenja su kako je nephodno provođenje hitne istrage u pogledu eventualnog kršenja odredbi Statuta ICTY kako bi se otklonila sumnja u iskrenost i pravičnost presuda koje je donio ICTY.

"Zahtijevamo da u sastav istražnog tijela koje ćete formirati obavezno uđu i predstavnici udruženja žrtava te da se rezultati ovog istražnog tijela javno prezentiraju", stoji u pismu Hajre Ćatić i Hatidže Mehmedović koje su uputile generalnom tajnuku UN-a.