BiH
17

Majke Srebrenice: Polako "umiru" i žrtve koje su preživjele genocid jer ne dočekuju istinu

Klix.ba
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa (PMESŽ) okupili su danas u Sarajevu ljude raznih profila na prezentaciji zbornika radova s konferencije o istraživanju, dokumentiranju i procesuiranju genocida u Bosni i Hercegovini koja je održana prošle godine u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na prezentaciji tog zbornika organizatori su istaknuli da im je želja bila na jednom mjestu prezentirati različite poglede, iskustva, znanja onih koji su se bavili istraživanjem, dokumentiranjem i krivičnim procesuiranjem zločina genocida u BiH.

Predsjednica Udruženja (PMESŽ) Munira Subašić kazala je novinarima da je važno govoriti o genocidu jer kako godine prolaze, umiru i žrtve koje su ga preživjele, a istinu ne dočekaju.

"Žrtve još čekaju pravdu, a najveća je nepravda čekati pravdu. Željeli smo da se tom konferencijom počne govoriti o tome te smo i pozvali važne ljude koji, svojim radom, nastoje utvrditi činjenice. Mrtve ne možemo vratiti, ali se moramo boriti da stvorimo povjerenje na prostoru BiH, da djeca koja ostaju iza nas imaju bolju budućnost", kazala je Subašić.

Šef Misije OSCE-a Jonathan Moore svjestan je da za preživjele žrtve genocida i nakon više od 20 godina od rata i počinjenog genocida, nema dovoljno pravde.

"Misija OSCE-a je partner u potrazi za pravdom, pravdom za žrtve, pravdom za preživjele, te da branimo prava za sve ljude koji sada žive u BiH i koji imaju pravo živjeti bez straha. Važno je da čitavo bh. društvo ide naprijed s punim poštovanjem prema drugim ljudima, svi ljudi imaju ista prava", istaknuo je.

Precizira da Misija OSCE-a radi sve što je u njihovoj moći s pravosudnim institucijama svih nivoa u BiH u potrazi za pravdom. Ali su, kako je kazao, na raspolaganju i preživjelim žrtvama. S njima su bili i ranije ovog mjeseca na obilježavanju tužnih godišnjica u Srebrenici, ali i u Bratuncu.

Prema mišljenju savjetnika za kulturu Jevrejske zajednice BiH Elija Taubera dosad nije dovoljno urađeno na istraživanju posljednjeg genocida (koji se dogodio na kraju 20 stoljeća) jer nemamo dovoljan broj izraslih naučnika iz te oblasti, a i kratka je vremenska distanca otkad je počinjen.

"Ostaje na generacijama koje dolaze, ali i ovima koji su već doktorirali na genocidu ili sličnim pojavama masovnih zločina da izrastu u kvalitetne naučnike i da onda mogu stručno dublje ući u istraživanje genocida i staviti tačku kad govorimo o tome u smislu da se već jednom definira dokraja šta je bilo, kako se to desilo i ko je (na kraju krajeva) sve to učinio", kaže on.

Međunarodna konferencija "Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH" okupila je 38 izlagača čiji radovi su sažeti u zbornik, a održana je u junu prošle godine.

Među učesnicima tog skupa bili su, između ostalih, sudije, tužitelji i istražitelji MKSJ-a koji su procesuirali zločin genocida u BiH, najviši predstavnici njemačkih pravosudnih i istražiteljskih organa, predstavnici Suda i Tužilaštva BiH kao i odjela za ratne zločine na sudovima u regiji.