BiH
0

Majke Srebrenice ogorčene Mladićevim iskazivanjem poštovanja Karadžiću

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Preživjele majke Srebrenice tokom današnjeg praćenja suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću na kojem je svjedočio bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić, izrazile su zadovoljstvo jer se i jedan i drugi nalaze u sudu, ali su ogorčene Mladićevim izražavanjem poštovanja Karadžiću, i obratno.

Naime, Karadžić kojem se pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu sudi zbog zločina protiv čovječnosti, tokom ispitivanja, Mladića je oslovljavao sa "gospodine generale“, dok mu je ovaj odgovarao sa "gospodine predsedniče Radovane ili poštovani predsedniče".

Majke Srebrenice tokom gledanja TV prijenosa danas u Tuzli nisu mogle sakriti emocije na svom licu tokom suđenja na kojem je negiran genocid u Srebrenici, kao i na svim prethodnim suđenjima. Ipak, one očekuju da će i Karadžić i Mladić jednoga dana priznati da su počinili zločine.

Karadžiću i Mladiću se pred Tribunalom u Haagu u odvojenim postupcima sudi za genocid u Srebrenici, progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad stanovnicima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tribunal je 11. decembra prošle godine izdao obavezujući nalog za svjedočenje Mladiću, koji je prethodno odbio poziv Karadžića. Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. i u toku je završna faza izvođenja dokaza odbrane, koja bi trebalo da bude okončana u martu svjedočenjem optuženog.

Interes za ovo svjedočenje je bio veliki, posebno zbog činjenice da su nekadašnje vođe Srba u BiH u ratnom periodu bile u sukobu, o čemu su govorili i svjedoci na oba suđenja.