BiH
27

Majke Srebrenice: Očekujemo da Holandija prihvati odgovornost

Klix.ba
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Okružni sud u Den Hagu danas će donijeti presudu u slučaju tužbe 8.000 Srebreničana protiv države Holandije. Srebrenička udruženja su tužila ovu državu jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine.

Predstavnice srebreničkih udruženja nalaze se u Hagu gdje će pratiti izricanje presude u predmetu porodica ubijenih u genocidu protiv Holandije čiji su "plavi šljemovi", bili dio mirovnih snaga UN-a u BiH, zato što, kako je navedeno u tužbi, nisu poduzeli odgovarajuće korake kako bi spriječili srebrenički masakr.

Očekuju da ta zemlja prihvati odgovornost za nesprječavanje genocida u Srebrenici koji se desio u julu 1995. godine.

“Očekujemo pravdu, očekujemo da će Holandija prihvatiti odgovornost”, kazala je u izjavu za Anadoliju Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Istakla je da se u Hagu danas nalazi jedna grupa predstavnika ispred majki srebreničkih udruženja.

Posljednjih mjeseci, prema tvrdnjama tamošnjih advokata, javnost Holandije mišljenja je da je konačno došlo vrijeme da se država Holandija javno izvini i da prihvati svoju odgovornost.

Srebreničani su podnijeli tužbu Okružnim sudom u Hagu prije sedam godina protiv države Holandije, jer holandski bataljon u skolopu UN-a nije spriječio genocid u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih nacija.