Katanac u Kravici, tragovi u Pilici
0

Majke Srebrenice obišle stratišta svojih najmilijih

D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Šesnaest godina je proteklo od genocida u zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenici. Kao i svake godine, tako su i danas majke Srebrenice obišle stratišta na kojima su svirepo ubijani njihovi najmiliji. Krenule su od sela Kravice u neposrednoj blizini Srebrenice, a stigle do Pilice i ekonomije Branjevo na razmeđu opština Zvornik i Bijeljina.

U Kravici je strijeljano oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice. Na mjestu streljanja, u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, na ulaznim vratima dočekao ih je katanac.

“Ovako je svake godine! Vrata katanče oni koji negiraju da smo imali djecu, oni koji negiraju da je ovdje ubijeno oko 1.000 nevinih duša, oni koji negiraju genocid u Srebrenici”, izjavila je predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” Hatidža Mehmedović.

Poslije Kravice, majke Srebrenice krenule su ka fudbalskom igralištu u Novoj Kasabi, gdje je postavljena spomen ploča, jedina od svih mjesta koje su danas pohodile. Potom su posjetile Orahovac, školu u Petkovcima, branu za mulj u zvorničkoj Glinici, Dom kulture u Pilici i ekonomiju Branjevo.

Na mjestima stratišta još uvijek se mogu pronaći čahure, a na Domu kulture u Pilici i dalje su vidljivi tragovi strijeljanja. U masovnoj egzekuciji srebreničkih Bošnjaka učestvovali su pripadnici zloglasnog Destog diverzantskog odreda Vojske RS. Haški optuženik, monstrum i zločinac Ratko Mladić, za jednog ubijenog Bošnjaka plaćao je po 10 KM.