BiH
82

Majke Srebrenice: Ne prepustite negatorima genocida vlast nad Srebrenicom

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Više udruženja žena Srebrenice uputilo je zajedničko otvoreno pismo institucijama i predstavnicima međunarodne zajednice tražeći da pomognu kako bi u Srebrenici bio izabran kandidat bošnjačke nacionalnosti.

Ove žene se pribojavaju da bi, političkim igrama, načelnik mogao postati Mladen Grujučić koji, po navodima iz pisma, poručuje da nikad neće priznati da je u Srebrenici počinjen genocid. Pribojavaju se šta bi to značilo i za Memorijalni centar u Potočarima, kao mjesto odakle sada preživjele žrtve šire istinu o genocidu i gdje ove žene dolaze stalno da oplakuju njihovu djecu i druge članove porodica. Boje se da bi u tom slučaju morale napustiti Srebrenicu i "razdvojiti se od umrle djece, njihovih nišana".

Potpisnici otvorenog pisma su Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje "Srebreničke majke", Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice i Udruženje "Žene Srebrenice".

Traže od svih preživjelih Srebreničana da stanu u zaštitu Memorijalnog centra Potočari.

Majke Srebrenice poručuju da je važno da svi građani Bosne i Hercegovine vrijednosno budu uz politike koje se bore za povratak, protiv mržnje i protiv negiranja činjenica.

Pozivaju sve Srebreničane i Srebreničanke da se registriraju na vrijeme i glasaju na izborima.

Članice udruženja uvjeravaju Ured visokog predstavnika, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i sve ambasadore u BiH da u Srebrenici načelnik mora biti Bošnjak.

"Evropa nas je izdala 1995. godine. Ujedinjene nacije su nas izdale 1995. godine. Zbog toga danas nema medu živima 8.372 Srebreničanina. Nema 8.372 glasa na izborima. Zato vas molimo, nemojte nas izdati sada! Znamo da možete uticati na srpske političare, znamo da možete pomoći nama, majkama, da ne izgubimo ponovo našu djecu! Znamo da možete uraditi sve da nas ponovo ne izdate kao prije 21 godinu.

Pomozite nam da načelnik bude Bošnjak jer samo tako Memorijalni centar Potočari će imati smisao postojanja kao opomena da se ovakvo zlo nikada i nikome više ne dogodi. Memorijalni centar Potočari otvorio je bivši američki predsjednik Bil Klinton. Dolazili su na dženaze brojni svjetski zvaničnici, odavali počast žrtvama genocida. To smo shvatile kao poruku da nikada nećemo biti ostavljene i izdane. Da nećemo više ni naša mrtva djeca ni mi biti žrtve politike.

Zato, ako nam ne želite pomoći, kažite to javno, i nemojte, molimo vas, onda više dolaziti nikada u Potočare", navele su u otvorenom pismu članice udruženja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici.