BiH
1

Majke Srebrenice na Jeremićevoj raspravi u UN-u

Anadolija
Munira Subašić
Munira Subašić
Predstavnici bošnjačkih i hrvatskih udruženja žrtava predvođeni Udruženjem ''Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa'' sutra će otputovati u New York gdje će 10. aprila prisustvovati javnoj raspravi u Generalnoj skupštini (GS) Ujedinjenih naroda (UN), koja je posvećena ulozi međunarodnih ad hoc krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja, saznaje agencija Anadolija.

Raspravu je, odmah nakon oslobađajućih haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zakazao predsjednik Opće skupštine Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije.

''Jeremić je pozvao Srbe i srpska udruženja, a bošnjačka i hrvatska udruženja htio je da izbjegne. Dovoljno govori činjenica da će panele na njegovoj raspravi voditi dvojica poznatih nacionalista iz Srbije. Mi smo se, međutim, nametnuli. Tražili smo da prisustvujemo javnoj raspravi. Procedure su tekle jako teško. Tražili su nam čak ''Službene novine'' iz godine kada je objavljena naša registracija, pa sve do najsitnijih detalja!? Tražili su, zapravo, bilo šta da nam onemoguće prisustvo na raspravi. No, mi smo ispunili sve zahtjeve. Na koncu, ipak nam neće dozvoliti da govorimo. Zbog toga ćemo u samom New Yorku odlučiti hoćemo li protestirati u samoj zgradi GS UN-a ili ispred nje'', kazala je za agenciju Anadolija Munira Subašić predsjednica Udruženja ''Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa''.

Poručila je kako majke Srebrenice u New Yorku ne mogu biti nijemi posmatrači.

''Ne možemo slušati neistine i laži koje se zasigurno pripremaju. Mi želimo reći pravu istinu o zločinima, zločincima i pravdi. Mi predstavljamo populaciju koja je u najtežem položaju u BiH, pa i na Balkanu. Mi moramo reći istinu, mora se ćuti naš glas'', dodala je Subašić.

Na pitanje šta će konkretno u New Yorku poručiti američkoj i svjetskoj javnosti, Subašić je istakla kako će kazati samo istinu.

''Kazat ćemo da ovo što radi i pokušava plasirati Jeremić jeste nastavak onog što je započeo Dobrica Ćosić, a nastavili Ratko Mladić, Radovan Karadžić i mnogi drugi. U ime tobožnje istine želi se cijelom svijetu podvaliti neistina. Po toj verziji priče, koja je sve dominantnija, Srbi, odnosno srpski nacionalisti su žrtve svjetske zavjere, a svi ostali su zločinci. Dokazat ćemo kako se u BiH i dalje krše ljudska prava, da se žrtve genocida nisu vratile u svoje prijeratne domove, da nisu pronašli kosti svojih najmilijih, da svi zločinci nisu izašli pred sud i dobili svoja imena i prezimena. Umjesto da se Jeremić bori za istinu, koju bi UN valjda trebao da brani, Vuk je istinu pretvorio u laž'', istakla je Subašić.

Naglasila je da će predstavnici žrtava pohvaliti pozitivne strane Haškog tribunala.

''Moramo biti pošteni i priznati kako je Haški tribunal sve do smrti Slobodana Miloševića radio pravu stvar. Istina, u posljednje vrijeme i u Haški tribunal je ušla politika, ali to je politika koja je došla od Srbije, Rusije i onih koji ih podržavaju. Haški tribunal je dosta toga korisnog uradio, dosta se prave istine saznalo tamo. Neke sudije i tužioci su istinski izvršili svoju ljudski profesionalnu misiju u Hagu'', istakla je Subašić za agenciju Anadolija.

Majke Srebrenice će se u New Yorku susresti i sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom i drugim zvaničnicima UN-a.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić potvrdio je ranije srbijanskim medijima kako "pokušaj organiziranja bojkota nije uspio" i da će se rasprava o Haškom tribunalu održati 10. aprila. No, nije želio govoriti o sudionicima pa ni jesu li tačne informacije kako neće biti "diplomatske kreme" već niže rangirani diplomati.

Na raspravu su se prve prijavile Turska i Hrvatska, a potom Švicarska, Brazil, Europska unija, Argentina, Pakistan, Kolumbija, Palestina, Egipat... Srbiju će na popodnevnom panelu predstavljati direktor Dokumentacijsko-informativnog centra Veritas Savo Štrbac i historičar Čedomir Antić.

Imena ostalih sudionika, kako je potvrđeno beogradskim medijima, čuvaju se za sada u tajnosti jer se ''događalo da zbog pritisaka ljudi koji su službeno potvrdili sudjelovanje, nakon nekoliko dana odustanu''. Isti izvori navode kako će konačan popis bit će objavljen na web-stranici GS UN 24 sata prije početka rasprave.