BiH
0

"Majke Srebrenice i Žepe" traže od Lajčaka da ne odustane od reforme policije

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputilo je u utorak pismo visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku u kojem od njega traže da ne odustaje od reforme policije i ističu kako upravo pravedna reforma može skinuti teret prošlosti s leđa majki djece ubijene u Srebrenici.

"Vjerujemo da ćete se složiti s nama kad kažemo da je sramno da policija koja je činila genocid još legalno postoji. Ne tražimo da odmah ukinete ovu policiju jer znamo da je to dug i težak proces. Za početak se možete pozabaviti imenima 810 osoba koje rade u institucijama RS-a (uključujući i policiju), a koje su učestvovale u provođenju genocida u Srebrenici, što je utvrdila Komisija za Srebrenicu Vlade RS-a", navodi se u pismu.

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" traži od visokog predstavnika da kao čovjek od akcije i čovjek koji zna cijeniti ljudske vrijednosti i razumije emotivnu bol, preuzme određene korake kako bi se ublažila nepravdu koja se njima dešava.

"Ne sumnjamo da razumijete našu bol i zahtjeve jer ste pravedan čovjek. Iskreno se nadamo da ćemo Vas se, kao posljednjeg visokog predstavnika u BiH, sjećati kao čovjeka koji je skinuo teret nepravde majkama ubijene djece u Srebrenici", ističe se u pismu.