U predmetu "Kravica"
0

Majke Srebrenice i Žepe ogorčene presudom

FENA
Članice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" ogorčene su presudom koju je Sud BiH danas izrekao u predmetu "Kravica".

"Moj bol ništa ne može ublažiti. Ja 13 godina još tragam za kostima svoga sina, a ovo je poruka svijetu da zločin postoji i da zločinci koji su počinili zločin i genocid imaju zločinačku tvorevinu - Republiku Srpsku, koja je stvorena na krvi, zločinu, mržnji i genocidu”, izjavila je novinarima predsjednica ovog udruženja Munira Subašić, nakon što je Sud BiH izrekao sedmorici od 11 optuženih u predmetu “Kravica” kaznu zatvora ukupno 284 godine.

“Sramota i svijeta i Evrope da su stvorili takvu tvorevinu i da takva tvorevina postoji! Zar može Srebrenica biti u zločinačkoj tvorevini? Gdje su ljudska prava, gdje je pravda? Nema je. Ovi zločinci koji su osuđeni, njihova djeca imaju očeve, njihove žene imaju supruge, njihove majke imaju sinove, a mi još tragamo za svojima najmilijima”, riječi su kojima je Subašić prokomentirala današnju presudu.

Potpredsjednica Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić naglasila je da su u Sudu “sada vidjeli i oni koji nisu htjeli vidjeti – da je RS na onom zločinu stvorena”.

“A ono nekoliko ljudi što će izdržavati kaznu nama ne znači puno, ali znači makar toliko - da je ipak zločin osuđen”, izjavila je Hotić novinarima, izražavajući svoje ogorčenje time što je u Sudu, u odbrani, “masa žena koje su branile zločince”.

“Pa zar žena nije mogla osjetiti kako je majki bez djece?! Potrčale pare da zarade na zločinu. Ja ću ih samo proklinjati”, poručila je Hotić.