BiH
1

Majke Srebrenice i Žepe: Obilježavanje 9. januara nemoralno

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zabrinjavajuća je činjenica da će gotovo pola stanovnika BiH sutra slaviti i obilježavati ubijanja, silovanja, protjerivanja, pljačku i genocid ili Dan RS", navedeno je u saopćenju Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Majke ističu da svi oni koji će proslaviti 9. januar trebaju znati da slave nastanak entiteta koji je postao u krvi i protjerivanju.

"Republika Srpska nije ništa drugo do rezultat genocida i desetine hiljada ubijenih, pa nam je u najmanju ruku nemoralno obilježavati ovaj dan. Teško je naći sličan primjer u historiji, no usporedbe radi, zamislite situaciju da Nijemci obilježavaju dan pobjede nad Jevrejima ili da Amerikanci slave Hirošimu i Nagasaki. Nemoralno i neprihvatljivo za zdrav razum. No, mi smo na prostoru gdje vijekovima ludosti nadvladaju zdrav razum, a posljedice su ratovi i ubijanja", navedeno je u saopćenju.

Iz Udruženja podsjećaju da se i danas na našim prostorima vode politike koje jedan narod stavljaju ispred svih ostalih i tom naradu osiguravaju eksluzivna prava na jednom teritoriju.

"Najnoviji primjer je izjava Milorada Dodika, u kojoj kaže da na teritoriju RS-a treba naseliti Srbe s Kosova. Ovaj izjava i ovaj čin mogu biti samo posljednja faza genocida i etničkog čišćenja, jer nakon protjerivanja i ubijanja nesrpskog stanovnišva s teritorija RS-a, dolazi vrijeme da se srpska ideologija na tom prostoru ojača. Niko ništa ne pita Bošnjake i Hrvate, koji i danas imaju imanja i zemlju u RS-u", stoji u saopćenju.

Stoga iz Udruženja poručuju Dodiku da "Srbe s Kosova može naseliti u avliju svoje kuće u Laktašima".

"Postoji i mali broj srpskih majki koje susjećaju s nama i razumiju zašto ne možemo priznati 9. januar za Dan RS-a, zašto ne možemo priznati postojanje policije RS-a i u konačnici zašto ne možemo priznati postojanje tog entiteta. S tim majkama i ljudima sličnim njima, bez obzira na vjeru i naciju, gradit ćemo BiH u kojoj su Srbi s Kosova uvijek dobrodošli, ali isključivo kao gosti. Ni mi nećemo tuđe, pa tako ne damo svoje", saopćili su iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe".