BiH
26

Majke Srebrenice i Žepe mole za informacije o masovnim grobnicama

FENA
Povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, članovi Udruženja-Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa'' obavještavaju sve ljude, bez obzira na vjeru i nacionalnost, da ukoliko imaju i najmanju sumnju ili informaciju o potencijalnoj masovnoj grobnici, da je prijave.

U saopćenju su istakli da će majke, sestre, braća, djeca, očevi i rodbina takve informacije znati cijeniti, a izrazili su nadu da će naredni Međunarodni dan nestalih obilježavati na način da ne tragaju za svojim najmilijim.

Naveli su da je bol ista kao i prije 19 godina, da želja za pronalaskom kostiju nikada nije bila veća te da neće odustati od traženja, pa makar sami morali kopati po zabačenim mjestima istočne Bosne.

"Nažalost, 19 godina nakon genocida u Srebrenici mnogo porodica iz istočne Bosne još uvijek ne zna ništa o sudbini svojih najmilijih. Zapravo, sudbina nestalih se zna, samo ne znamo gdje ćemo naći njihove kosti koje želimo dostojno da pokopamo, kako priliči ljudskom dostojanstvu", istaknuto je u saopćenju Udruženja.