BiH
0

"Majke Srebrenice i Podrinja" traže da se Srebrenica proglasi distriktom BiH

FENA
Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja" poziva legalne i legitimne predstavnike Skupštine općine Srebrenica da hitno sazovu novu skupštinsku sjednicu i na njoj donesu odluku kojom se Srebrenica proglašava distriktom BiH.

Ukoliko Skupština općine Srebrenica ne donese tu odluku, Srebrenica je definitivno žrtvovana, a preživjeli povratnici u Srebrenicu su osuđeni na kolektivno iseljavanje ili vječito ropstvo do njihovog konačnog nestanka sa srebreničkih prostora, upozoreno je u saopćenju ovog udruženja.

Izražena je ogorčenost što je srebrenička¸ skupština donijela rezoluciju, koja je politički a ne pravni akt, i što je tom rezolucijom otvoren prostor za nova potkusurivanja Srebrenice, "koja se treba pretvoriti u poligon za novo pranje novca i bogaćenje pojedinaca nauštrb žrtava genocida".

Srebrenica je ustavnopravno, a ne političko pitanje, tako da je donošenjem rezolucije stvoren prostor za bosanskohercegovačke i srebreničke politikante, koji treba da se navodno bore za Srebrenicu do posljednje živuće žrtve genocida, navedeno je u saopćenju Udruženja građana "Majke Srebrenice i Podrinja".