BiH
0

Majke Srebrenice: Dodik i Ivanić neka se stide za nedjela njihovih sunarodnjaka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon konstantnog negiranja genocida u Srebrenici, negativno smo iznenađene i posljednjim izjavama Milorada Dodika i Mladena Ivanića, u kojima potenciraju neusvajanje rezolucije o Srebrenici, kaže se u saopćenju Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Ističu da lični stav vodećih srpskih političara u BiH, "ne boli koliko boli činjenica da obojica govore u ime srpskog naroda", ali kažu, majkama Srebrenice se javljaju "pošteni Srbi, svjesni zločina i nedjela koja su počinjena u njihove ime, a takvi Srbi su istinska nada ove zemlje i oni su naša vjera u suživot“.

U Udruženju "Majke enklave Srebrenica i Žepa" smatraju da izjave srpskih zvaničnika jasno pokazuju da je i "danas na snazi zataškavanje genocida i njegovo negiranje".

"Stoga i Dodiku i Ivaniću poručujemo da im je bolje da šute i mole Boga za oprost. Neka se stide za nedjela njihovih sunarodnjaka, jer je genocid počinjen u njihovo ime, u ime institucija koje oni danas zastupaju. Nijedna država na svijetu ne može reći šta se dešavalo u Srebrenici, da li je to bio genocid ili zločin. To samo možemo mi, preživjeli", ističu iz Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa".