BiH
2

Majke Srebrenice: Ashton dolazi kako bi potvrdila da se ovdje desio genocid

Anadolija
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije (EK) Catherine Ashton sutra će u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini i Balkanu posjetiti i Srebrenicu.

Kako su agenciji Anadolija kazali u Udruženju Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Ashton u BiH dolazi ponajviše zbog Srebrenice.

Ona će u Memorijalnom centru "Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje" položiti vijenac u spomen žrtava genocida iz 1995. godine. Tamo će se susresti sa majkama Srebrenice i pogledati film posvećen genocidu u Srebrenici.

"Cilj joj je da se solidarizira sa majkama Srebrenice i da sa svoje pozicije snažno potvrdi kako se u Srebrenici desio genocid i kako ga niko i nikada ne smije negirati", kazali su agenciji Anadolija.

Majke Srebrenice će iskoristiti tu priliku i visokoj zvaničnici ukazati na problem izgradnje crkve na Budaku kod Srebrenice koja je predmet sporenja u tom gradu zbog blizine Memorijalnom centru Potočari.

Visoka predstavnica je posjetu Zapadnom Balkanu započela u ponedjeljak u Crnoj Gori, odakle je otputovala u Albaniju i Makedoniju. U srijedu se vraća u Bruxelles zbog sastanka s premijerima Ivicom Dačićem i Hashimom Thaçijem.

Nakon BiH, Ashton će posjetiti i Hrvatsku. U Zagrebu će se u četvrtak navečer sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, a u petak ujutro s ministricom vanjskih poslova i evropskih integracija Vesnom Pusić.