BiH
0

Majke s bebama ispred zgrade Vlade ZDK: Nećemo bajke, već naknade

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su organizovani novi protesti porodilja koje traže isplate porodiljskih naknada.

Na protestima koji su održani prije nešto više od mjesec dana porodiljama je obećana isplata jedne naknade, što je i ispunjeno, ali dugovanja i dalje postoje.

"Nastavilo se kao što je bilo i do sada. Sa početkom mjeseca decembra bit će dugovanja od šest mjeseci. Život je relativan, ima porodica gdje su oba bračna druga nezaposlena i to onda predstavlja veliki problem, ali mi imamo puna prava na ove naknade i zato ih i tražimo", kazala je majka Sonja Anić.

Posljednja uplata porodiljama bila je za mjesec maj ove godine, a ista je uplaćena prošlog mjeseca. Do kraja mjeseca novembra ove godine obećana je isplata svih dugovanja, ali to se nije desilo.

"Prošli put su nam ispričali jednu finu bajku da će sve biti isplaćeno do kraja novembra, a sada nas ostavljaju bez ikakvih primanja. To su čak i smatrali ne tako hitnim postupkom pa su ovaj naš zahtjev pomjerili za novu sjednicu", izjavila je Mirna Smajić-Zahirović, jedna od majki.

Protest kojem je prisustvovalo oko 20-ak majki sa bebama u kolicima završen je nakon sat vremena, a iz Vlade ZDK nije stigao nikakav odgovor.

Majke su najavile da će i u narednom periodu organizovati slične proteste, sve do isplate novčanih naknada koje ih sljeduju.