Otšle po pravdu u Strazbur
3

FOTO / Majke: Niko ne može imati imunitet za nesprečavanje genocida

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Porodice žrtava genocida u Srebrenici, na čelu sa Udruženjem Majke enklava Srebrenica i Žepa, krenule su jutros put Strazbura, gdje će u četvrtak predati tužbeni zahtjev na presudu Vrhovnog suda Holandije, koji je u aprilu ove godine odlučio da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja, te da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost svjetske organizacije.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Putovanje u Strazbur organizira Udruženje Majke enklava Srebrenica i Žepa, a podršku ovom pothvatu pružilo je 15 nevladinih organizacija.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, naglasila je u izjavi za agenciju Anadolija kako će grupa od ukupno 100 osoba, među kojima se nalaze majke žrtava genocida, ali i studenti, te predstavnici drugih udruženja žrtava rata u Strazbur stići sutra, gdje će se sastati sa zvaničnicima ovog grada i predstavnicima tamošnje Islamske zajednice.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podržao je odlazak jednog autobusa, a putovanje drugog autobusa podržao je, kako je kazala Subašić, federalni premijer Nermin Nikšić. Materijalnu pomoć udruženjima porodica žrtava rata pružilo je rukovodstvo Federacije BiH.

Subašić je istakla i podršku ambasadora Republike Turske u BiH Ahmeta Yildiza.

"Tužbu Evropskom sudu za ljudska prava predat ćemo 11. oktobra. To je datum koji duboko urezan u našim srcima i sjećanjima. Datum kada su ubijeni naši najmiliji".

Majke Srebrenice, kao i ostali učesnici ove "povorke za pravdom", kako kaže Subašić, nosit će majice sa natpisom "pravda je spora, ali dostižna" pisanim na engleskom jeziku, a podršku čitavoj organizaciji pružit će udruženja Bošnjaka, ali i drugih naroda iz Francuske, Njemačke i Švicarske.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Nećemo stati dok smo živi. Ukoliko ni ova presuda ne bude u našu korist, što bi bila ogromna sramota, bar će ostati zabilježeno da su majke koje su doživjele genocid pod zastavom Ujedinjenih naroda (UN) tražile pravdu. Očekujemo da presuda ne može biti u korist UN-a, a protiv žrtava. Ishod ovog sudskog procesa izuzetno je važan za mlade naraštaje", pojasnila je Subašić.

"Niko ne može imati imunitet za nesprečavanje genocida", naglasila je Subašić, te poručila da svi oni koji su mirno posmatrali genocid moraju odgovarti kao i oni koji su ga činili.

Predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić, kazala je za Anadoliju kako svi oni koji su učestvovali u zločinima, kao i oni koji su ih nijemim posmatranjem odobrili, moraju odgovarati.