Srebreničanke o suđenju Mladiću
0

Majke: "Nadamo se da će pravda konačno doći po svoje"

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Udruženju Majke enklava Srebrenica i Žepa danas su se okupile njegove članice kako bi pratile prijenos suđenja u Haškom tribunalu Ratku Mladiću.

Vidno potresene i sa suzama u očima, članice udruženja pratile su suđenje, neke sa nadom da će pravda konačno doći po svoje, a druge razočarane, jer smatraju da će i Mladića zadesiti ista sudbina kao i haškog optuženika Slobodana Miloševića koji je umro prije nego što mu je izrečena presuda.

"Nikad se njemu presuditi neće, ja sam veoma razočarana. Vidite kako su ga fino sredili. Ja bih najviše voljela da je sva njegova porodica došla da vidi majke Srebrenice, da vidi kako je onima koje su izgubile sinove, muževe, očeve", rekla je Ramiza Gurzić, kojoj su ubijena dva sina, suprug i veći dio familije.

Ramiza Gurzić kaže kako joj ovo suđenje ne znači ništa, te dodaje: "Da su htjeli, osudili bi prvo Karadžića i Mladića, pa onda sve ostale. Ovako, samo se nadam da Mladića neće zadesiti ista sudbina kao Slobodana Miloševića, da premine u zatvoru."

Fatima Mujić iz Srebrenice, u izjavi za agenciju Anadolija, kazala je kako se nada da će suđenjem Ratku Mladiću istina o zločinima počinjenim u Srebrenici i drugim krajevima BiH, konačno izaći na vidjelo, i pravda doći po svoje.

"Za mene, ovo suđenje znači da se zna da je Mladić počinio zločin i pobio našu djecu", rekla je Mujić, te dodala: "Nadam se da će suđenje donijeti pravdu, ali nama sigurno neće olakšati bol."

Mujić je u golgoti Srebrenice izgubila tri sina, muža, dva brata, oca i majku, kao i mnogobrojnu familiju, a 13-godišnje dijete joj je oduzeto u Potočarima.

Suđenje nekadašnjem komandantu VRS-a Ratku Maldiću pred Haškim tribunalom počelo je jutros. Mladić je optužen za genocid i druge zločine počinjene na području BiH u periodu od 1992. do 1995.