BiH
127

Majke i sestre uplakanim pogledima ispratile tabute do musale

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tabuti 175 srebreničkih žrtava koji će nakon sutrašnje dženaze pronaći konačni smiraj, danas su u predvečernjim satima iz hale bivše Tvornice akumulatora preneseni u musalu Memorijalnog centra u Potočarima.

Kolona zelenih tabuta na musalu je prenesena na rukama muških članova porodica ubijenih, učesnika Marša mira, te ostalih koji su došli odati počast žrtvama genocida.

Dok je tužna povorka prolazila pored okupljenih porodica i ljudi koji su došli iz raznih krajeva svijeta prisustvovati sutrašnjoj dženazi, u grobnoj tišini su se čuli samo jecaji i vidjele suze na licima majki, sestara, kćerki, supruga koje nikada više neće vidjeti svoje najmilije.

Nakon što su tabuti poredani na musali, okupljeni članovi porodica su prišli svako svom ocu, bratu, suprugu.., kako bi proučili Fatihu i kako bi još jednom pomilovali barem njihov tabut jer su ih ostali željni.

Tabuti će večeras prenoćiti na musali gdje će do duboko u noć prisustvovati porodice, učesnici Marša mira i svi ostali, koji će se moliti za žrtve srebreničkog genocida.