BiH
0

''Majke enklava Srebrenica i Žepa" uvrijeđene Dukićevim poređenjem genocida u Srebrenici sa stradanjem Srba u Sarajevu

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uvrijeđene su time što je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić genocid u Srebrenici uporedio sa stradanjem Srba u Sarajevu, te mu poručuje da na Srebrenicu nema pravo ni pomisliti, pogotovo nema pravo uspoređivati je s drugim bh. gradovima.

Reagirajući na tu Dukićevu izjavu u vezi s namjerom da se na Trebeviću postavi krst, članice Udruženja naglašavaju da takva izjava "nije ništa drugo nego pokušaj minimiziranja genocida u Srebrenici".

Nijedan sud nije potvrdio «stravična stradanja Srba u Sarajevu» za razliku u slučaju Srebrenice, gdje je Međunarodni sud pravde u Haagu potvrdio genocid nad našim najmilijima i nama samima, poručile su Dukiću.

U saopćenju Udruženja, koje je potpisala predsjednica Munira Subašić, Dukiću je poručeno i to da je "sramno usporediti spomen- obilježje u Potočarima s eventualnim krstom iznad Sarajeva", jer je, naglašavaju, razlika ogromna.

  • Spomen-obilježje u Potočarima je na mjestu na kojem su četnici otimali iz naših ruku našu djecu. Na tom mjestu počinjen je genocid. S druge strane, krst na Trebeviću bio bi na mjestu odakle su ubijana sarajevska djeca. Zato je sramno da Dukić miješa Trebević s Potočarima, jer Potočari nisu mjesto odakle su ubijani Srbi kao što je Trebević mjesto odakle su ubijana sarajevska djeca - navedeno je u saopćenju.

Na kraju, Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" iniciraju Branislavu Dukiću i Rajku Kuzmanoviću, "predsjedniku entiteta triju ravnopravnih naroda" da daju podršku izgradnji drugih spomen-obilježja, npr. u Kravici, gdje je strijeljano 2.000 bošnjačke djece, ili spomen-obilježja na mjestu nekadašnjeg konclogora Sušica u Vlasenici.