BiH
0

"Majke enklava Srebrenica i Žepa" sumnjaju da će pravda za žrtve biti ostvarena

FENA
Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" sumnja da će pravda za žrtve ikada biti ostvarena. Povod ovakvom stavu je 12. godišnjica podizanja optužnica protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića i traganja žrtava za djelićem pravde.

"Dvanaest godina živimo s tugom zbog gubitka naših najdražih i posmatramo kako svijet priču o BiH, zločinima, stradanju i pitanju hapšenja zločinaca želi ukloniti s liste svojih prioriteta. Dotle mi, preživjele žrtve, ponovno to postajemo, jer svijet sve manje brine činjenica da 12 godina Karadžić i Mladić žive slobodno, skriveno od očiju javnosti, dok njihove pristalice slave podvige svojih 'nacionalnih heroja' i njeguju iste ideje, koje je ova zemlja platila s 200 hiljada nevinih života", navedeno je u saopćenju Udruženja.

Također je naglašeno da "tolike godine neefikasnosti, nečinjenja i nezainteresiranosti međunarodne zajednice i odbijanja vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj da surađuju kako bi pred lice pravde bili izvedeni najodgovorniji za srebrenički genocid i druge zločine počinjene u BiH daju sve veći prostor sumnji da će pravda za žrtve ikada biti ostvarena".