Ako se dokaže krivica
0

Majka Vernera Ajdarija: Pridružujem se krivičnom gonjenju Turkovića

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Svjedokinja Habiba Salkić, majka Vernera Ajdarija, za čije je ubistvo osumnjičena grupa Zijada Turkovića, kazala je danas u Sudu BiH da se pridružuje krivičnom gonjenju Turkovića i Milenka Lakića ako se dokaže da su oni ubili njenog sina.

Svjedokina je rekla da je Verner bio njeno jedino dijete, zatražila je kaznu po zakonu te je ispričala da su joj, kada je pronađeno tijelo njenog sina, dolazili policajci i od nje uzeli bris kako bi bila izvršena DNK analiza.

Vještak balističar Dino Osmankadić je dao nalaze i mišljenje o okolnostima ranjavanja Dragana Perišića Bejbija i Mensura Aljičevića, jer je vještačio njihovu odjeću te čahure i dijelove zrna koji su izuzeti prilikom oba uviđaja. Za Perišića je rekao da je na njega pucano iz pištolja kalibra 9 milimetara, jer mu je predato šest čahura tog kalibra i nekoliko dijelova zrna. Vještak je, sa druge strane, na Aljičevićevoj jakni pronašao tri oštećenja nastala vatrenim oružjem, dok je za čahuru i zrno koji su mu dostavljeni naveo da su ispaljeni iz pištolja kalibra 7,65 milimetara.

Vještak Mirsad Đelilović je pred Sudskim vijećem ispričao da je projektil, koji je 1. maja 2009. godine pogodio kuću u Ulici Lukavička cesta na broju 218, ispaljen iz ručnog bacača zolje. U optužnici stoji da je zolja trebala biti ispaljena na kuću u kojoj je boravio Anes Kurbegović, a koji se, prema saznanjima Tužilaštva, nalazi u ekstradicionom pritvoru u Njemačkoj, gdje je izručen iz Hrvatske.

Svjedok Nermin Zahirović zvani Ganga, koji je rekao da je Perišićev prijatelj iz djetinjstva, je ispričao kako je prije ranjavanja njegovog prijatelja Isljamu Kalenderu prodao stari model BMW-a za 3.500 maraka i da mu je Kalender ostao dužan 1.500 maraka. Negirao je da je vidio Kalendera u noći kada je Perišić ranjen.

Turković je jučer rekao da kao dokaz odbrane želi predložiti saslušanje sudije Branka Perića o okolnostima i tome šta je trebao uraditi, a nije uradio, na šta je predsjedavajući Vijeća Izo Tankić odgovorio da će odbrana prijedloge iznositi nakon što Tužilaštvo okonča dokazni postupak.

Nastavak suđenja Turkoviću je planiran za 26. aprila.