BiH
42

Majka mladića stradalog na Tuzlanskoj kapiji: Nema pravde, nije je bilo, niti će je ikada biti

Anadolija
Nura Alispahić (Foto: Arhiv/Anadolija)
Nura Alispahić (Foto: Arhiv/Anadolija)
Nura Alispahić, majka 24-godišnjeg Admira Alispahića koji je 25. maja 1995. godine ubijen na Tuzlanskoj kapiji, dok su njenog drugog sina Azmira (16) tokom genocida u Srebrenici 1995. godine kod Trnova ubili zloglasni "Škorpioni" i zabilježili zločin na snimku koji je obišao svijet, ogorčena je odlukom Ustavnog suda BiH.

Ovaj sud je usvojio apelaciju Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, a koji ga je 2009. proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina.

"Nema pravde. Nije je bilo, niti će je ikada biti. Vidite da rade što hoće... Ovo je sramota neviđena. Kako ih Boga nije strah", kazala je za Anadoliju ogorčena Nura Alispahić, čiji je suprug Alija, također, poginuo 1993. godine u Srebrenici.

Informacija o oslobađanju Đukića dolazi u istom mjesecu kada je, po zvaničnim verzijama, poginuo Slobodan Medić, zapovjednik "Škorpiona".

"Kažu poginuo, a k'o da ga nisu prebacili u Rusiju... Ne pokazaše ni groblja, ni gdje je poginuo. Možda su ih i prije oslobodili", kazala je Nura, koja, kako je kazala,  ne vjeruje u ovozemaljsku pravdu.

Advokat Dušan Tomić i izvori iz Suda Bosne i Hercegovine potvrdili su da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je Đukićevu apelaciju protiv presude Suda BiH, koji ga je proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina.

Đukić je u junu 2009. prvostepeno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je 25. maja 1995., u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren vojske bosanskih Srba, naredio jedinicama smještenim u selu Panjik na Ozrenu da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, lokalitet Kapija. Tom prilikom poginula je 71 osoba, a ranjeno je više od 150.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice u septembru 2010. godine donijelo drugostepenu presudu, kojom se kao neosnovane, odbijaju žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branioca optuženog Novaka Đukića, i prvostepena presuda od 12. juna 2009. godine potvrđuje u cijelosti.

Tomić je rekao da ukidanjem drugostepene presude Suda BiH "ne postoji više pravni osnov da se Đukić drži u pritvoru". Očekuje da Đukić bude pušten danas ili eventualno u ponedjeljak.

Đukić je, nakon što je teško obolio, prebačen u Kazneno-popravni zavod Tunjice kod Banje Luke.