Vladika ide u penziju
0

Majka bogoslova: Moj sin je ubijen zbog Kačavende

Klix.ba
Sinod Srpske pravoslavne crkve donio je odluku o penzionisanju vladike Vasilija episkopa zvorničko-tuzlanskog. Sinod je objavio da je Vasilije Kačavenda sam zatražio penzionisanje zbog zdravstvenih problema, međutim, već i samom najavom njegovog odlaska u javnost su počele isplivavati kriminalne radnje u kojima je, kako se sumnja, učestvovao i vladika.

Jedan od najšokantnijih slučajeva je slučaj mladog bogoslova Milića Blažanovića, koji se 1999. godine ubio bombom u manastiru u Papraću kod Šekovića. Njegova porodica je, uz pomoć advokata Duška Tomića, tek sad pokrenula slučaj.

Blažanovićeva majka Dragica Jovičić je u intervjuu za srbijanski Blic istakla da vjeruje da je njen sin ubijen jer je odbio spavati s vladikom Vasilijem.

Ona je sinu savjetovala da se čuva vladike, jer se pričalo da je pedofil, a on ju je poslušao i trudio se da ne ostane sam s njim u prostoriji. Ipak, opazio je da ga vladika "gleda".

"Nikada mi nije pričao o tome. Međutim, nakon njegove smrti majka mi je ispričala šta je njoj rekao i zakleo je da nikome ništa ne kaže. Ispričao joj je da je jednu večer u crkvu u Doboju došao Kačavenda. Bio je pijan i Miliću je bacio ključeve od sobe, navodno da ode da je pospremi. Nije otišao. Preplakao je cijelu noć i ujutro je prebačen u manastir u Papraću jer nije pristao na ono što je vladika tražio. Znala sam da je tamo leglo pedofilije", ispričala je Jovičićeva za Blic.

Nekoliko dana nakon premještanja u manastir u Papraću, Milić je nađen mrtav u svojoj sobi. Iz manastira niko nije pozvao roditelje da im javi za smrt.

"Oni su to tokom noći sve sredili. Prostorija je bila okrečena pa je izgledalo kao da se ništa nije desilo. Milić se nije ubio. Znam njegov karakter. Sigurno je znao više nego što je trebalo i morao je da umre. Kada sam smogla snage i otišla u manastir, na dužnosti je bio sveštenik Stefan. Rekao mi je da se Milić taj dan ponašao normalno i da su nakon nekog krštenja svi otišli u svoje sobe na odmor. Ništa više nije smio da mi kaže. Poručio mi je da šutim. Nakon sedam dana Milićevi prijatelji su mi javili da je otac Stefan premešten u Srbiju. Imala sam želju da posjetim Stefana, ali je umro", ispričala je potresnu ispovijest Dragica Jovičić.

Nekoliko godina nakon smrti Milića Blažanovića, kod Mostara je pronađen mrtav i njegov ujak, prijevoznik voća iz Crne Gore. Kako piše Blic, tragedija se dogodila nakon što se u jednoj kafani na putu požalio kako mu je sestrić nastradao zbog vladike Kačavende.

Podsjetimo, Kačavenda će svoj posao obavljati do zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, u maju naredne godine.