BiH
165

Majka Ana: Denis Mrnjavac živi kroz njegove prijatelje

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Blizu pedeset osoba se okupilo danas na tramvajskoj stanici kod Ambasade SAD-a kako bi odalo počast Denisu Mrnjavcu, dječaku anđeoskog lica čiji je život nasilno prekinut prije šest godina. Majka Ana, Denisove kolege i prijatelji, plačući su gledali u Denisovu sliku koja se nalazi na mjestu gdje je 2008. godine u sarajevskom tramvaju zboden i pretučen nasmrt.

Denisova majka Ana kazala je kako još uvijek ne može da vjeruje da joj je sin oduzet na tako okrutan način.

"Ali moj Denis živi kroz ovu djecu, njegove prijatelje koji su od prvog dana uz mene. On živi kroz njihove aktivnosti i Udruženje mladih 'Denis Mrnjavac' koje su osnovali kako bi uklonili djecu s ulica i usmjerili ih ka pozitivnim stvarima. Smatram da je to pozitivno za ovaj grad i te generacije", rekla je Mrnjavac ističući kako se nada da će stanje sigurnosti u Sarajevu biti bolje.

Počast Denisu Mrnjavcu odao je i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo koji je istakao kako se stanje u Sarajevu, kada je u pitanju sigurnost nije promijenila, već da se možda čak i pogoršala.

"Majka Denisa Mrnjavca je heroj, jer ona još uvijek ima nadu da će biti bolje. Onda moram i ja imati nadu da ćemo poduzeti sve da se borimo protiv zla, da otkrivamo one koji čine zlo. Došao sam ovdje jer prvog dana kada se to desilo bilo me stid što je otišao jedan mladi život ni zbog čega a da niko od mojih sugrađana nije rekao 'a'. Ali vjerujem da će prevladati snage koje će zbližiti ljude. Put koji smo napravili do groba Denisa Mrnjavca treba biti put ka ljepšoj budućnosti, toleranciji i pobjedi dobra nad zlim", rekao je Kebo uputivši apel svim institucijama i nivoima vlasti da urade više po pitanju sigurnosti.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević istakao je kako smrt Denisa nažalost ništa nije promijenila i da se to može desiti svaki dan.

"To je događaj koji mi je ostao duboko u sjećanju i bio mi je jedan od najtežih trenutaka u 10 godina koliko sam načelnik. To nije pogibija, to je zločin. Općina Centar čini sve, iako nije naša direktna nadležnost, po pitanju sigurnosti. Izdvajamo velika sredstva za policiju, pokrivamo kamerama kritična mjesta, ali činimo i sve da našu omladinu sklonimo s ulica", rekao je Bećirević.

Nakon položenog cvijeća i odavanja počasti, Denisova majka, rodbina i prijatelji zaputili su se u Katolički školski centar na Mejtašu gdje će od 12 do 12:45 sati biti upriličeno "Sjećanje na Denisa" u okviru kojeg će se obratiti Denisovi profesori i školske kolege, te podijeliti svoja sjećanja na njega.

Podsjetimo, Denisa su 5. februara 2008. godine, bez ikakvog razloga i povoda, u punom tramvaju, na putu iz škole prema kući, napala trojica huligana i pritom mu nanijeli teške tjelesne povrede od kojih je 6. februara preminuo.