Akcija YIHR BiH
0

Majice s porukama Sarajlija za Beograđane

Sarajevo-x.com
U okviru priprema za festival Dani Sarajeva u Beogradu, koji će se održati od 19. do 23. maja, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH) će u četvrtak, 13. maja organizirati uličnu akciju u Sarajevu. Od 11 do 15 sati na Trgu Alije Izetbegovića (plato ispred Ekonomskog fakulteta) aktivisti će dati priliku građankama i građanima Sarajeva da na majicama napišu svoje poruke za građane i građanke Beograda.

"Prošle godine organizirali smo sličnu akciju, i tom prilikom su građani Sarajeva u roku od 2 sata poslali preko 1000 razglednica Sarajeva sa pozitivnim porukama, koje su imale za cilj da unaprijede kontakte između građana ova dva grada. Razglednice su u Beogradu naišle na više nego pozitivan odziv, što nam je bio motiv da i ove godine napravimo sličnu akciju“, istakla je Alma Mašić, direktorica YIHR BiH.

U nedjelju 16. maja, aktivisti Inicijative će tokom ulične akcije u Beogradu poklanjati ove posebno kreirane majice građankama i građanima Beograda.

Cilj festivala je uspostavljanje novih veza i podsticanje razvoja komunikacije mladih iz Bosne i Hercegovine i Srbije, zasnovane na razumijevanju i prihvatanju bliske prošlosti. Tradicionalno, Festival se održava u maju, kao simbolično podsjećanje na mjesec u kojem je 1992. počela opsada Sarajeva.

Festival okuplja mlade, uspješne i građanski angažirane ljude, koji nalaze najrazličitije načine komunikacije da to izraze - muzičare, glumce, reditelje, intelektualce, aktiviste, i sve one koji svojim javnim djelovanjem ne zaziru od toga da stvari nazovu pravim imenom, te da se hrabro suoče sa prošlošću. Ove godine, Beograd će ugostiti oko 250 gostiju iz Sarajeva, koji će se predstaviti kroz pet festivalskih segmenata.