BiH
49

Mahmutbegović: DF je izašao iz vlasti u dijelu koji nosi odgovornost provođenja reformi

Piše: Er. M.
Melika Mahmutbegović
Melika Mahmutbegović
Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je za Klix.ba kako predsjednik i potpredsjednici FBiH nemaju ovlasti tražiti uslove koji nisu predviđeni Ustavom FBiH u vezi s načinom imenovanja ministara i Vlade FBiH.

"Ukoliko zaista bude pokušaja da se potpis o imenovanju novih ministara u Vladi FBiH uslovi potpisom 50 zastupnika, onda bi to bila potvrda nastavka neprincipijelne i neodgovorne politike DF-a koji je parcijalno izišao iz vlasti i to u onom dijelu koji nosi odgovornost provođenja reformskih procesa, a zadržao pozicije u vlasti koje omogućavaju blokadu formiranja Vlade", rekla je Mahmutbegović.

Dodala je kako smatra da su građani Federacije BiH zaslužili odgovorniji odnos političkih lidera spram problema koji se trebaju rješavati.

"Zato očekujem od svih predstavnika političkih stranaka koje su se obavezale da će podržati reformski put BiH da to i učine", kazala je Mahmutbegović.

Potpredsjednica FBiH je istakla da nastojanja opozicionih stranaka da prodube političku krizu, u konačnici, nanose štetu svima, pa i njima, a najviše građanima Federacije BiH.

"To su razlozi zbog kojih očekujem da će i potpredsjednik Federacije BiH pomoći u stabilizaciji i političke i ekonomske situacije na konstruktivan način", zaključila je Mahmutbegović.

Iz kabineta predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare saopćeno nam je kako predsjednik FBiH nema komentara na izjava potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića.

Podsjećamo, Dunović je u utorak kazao kako će saglasnost za imenovanje novih ministara u Vladi Federacije BiH potpisati tek nakon što mu budu dostavljena imena najmanje 50 zastupnika koji čine novu parlamentarnu većinu u FBiH.