BiH
0

Mahathir Muhamed pozvao Malezijce da ulažu u našu zemlju

Klix.ba
Ambasador BiH u Maleziji Tarik Bukvić upriličio je susret Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u ovoj zemlji s Tun Dr. Mahathirom Muhamedom, bivšim premijerom Malezije i vodećim poslovnim ljudima iz ove zemlje.

"Tun Dr. Mahathir godinama je neumorno radio u interesu BiH na međunarodnoj političkoj sceni i kontinurano pomogao u razvoju naše zemlje na svim poljima. Svoj prijateljski stav i naklonost prema BiH Malezija je pokazala i tokom rata kada je pružila gostoprimstvo brojnim izbjeglicama i dala znatan doprinos mirovnim snagama u našoj zemlji", kazao je ovom prilikom ambasador Bukvić zahvalivši se dr. Mahathiru za sve što je učinio za našu zemlju.

Dr. Mahathir nije krio zadovoljstvo što je u prilici družiti se sa Bosancima i Hercegovcima, prema kojima, kako je rekao, osjeća posebnu ljubav još od trenutka kada se "ovaj narod našao na meti stradanja početkom devedesetih godina".

"Iako sam tada smatrao da Malezije ne može učiniti dovoljno, jer nije imala veliki utjecaj na međunarodnoj političkoj sceni, ipak sam odlučio pomoći koliko se to moglo u tom trenutku. Danas, BiH možemo pomoći investicijama u privredu. Malezijci koji se odluče uložiti novacu BiH sigurno neće biti na gubitku. Malezijske kompanije trebaju ulagati u Bosnu i Hercegovinu, posebno u sektor turizma i hotelsku industriji. To je zemlja blagoslovljena prekrasnim planinama i dolinama i ima izuzetan potencijal za razvoj turizma. Sarajevo je, recimo, odlično mjesto za zimski turizam. BiH ima neiscrpne izvore svježe vode, pa industrija prerade i flaširanja vode može biti dobar izvor prihoda. BiH je zemlja velikih mogućnosti i pozivam vas da ih iskoristite i investirate u ovu predivnu zemlju", naglasio je Dr. Mahathir, dodajući kako je za snažniji razvoj i napredak u BiH potrebno provesti reforme.

Dr. Mahathir spomenuo je i nastojanja Malezije da uspostavi direktnu avio-liniju sa Bosnom i Hercegovinom i planove da investira u obnovu ili izgradnju novog velikog aerodroma, te da su još uvijek spremni na takav poduhvat.

Jedan od najvećih živućih lidera današnjice, za vrijeme čije vladavine je Malezija doživjela ubrzani privredni razvoj, prilikom posjete ambasadi BiH u Kuala Lumpuru najavio je i skori dolazak u BiH i još jednom pozvao malezijske privrednike da investiraju u BiH.

Govoreći o BiH dr. Mahathir kazao je kako mu se posebno dopadaju prelijepi krajolici i priroda, te bosanska kuhinja, te pozvao Bosance u Maleziji da otvore restorane s bosanskim specijalitetima.

Susretu u bh. ambasadi u Kuala Lumpuru prisustvovali su, između ostalih i domaći zvaničnici, generalni sekretar vladajuće UMNO stranke Datuk Seri Tengku Adnad bin Tengku Mansur, direktor Instituta za diplomatiju i vanjske odnose Dato Ku Jaafar Ku Shaari, rektor Međunarodnog islamskog univerziteta prof dr. Zaleha Kamaruddin, te malezijski biznismeni koji su već investirali u našoj zemlji, kao i druge osobe blisko vezane za saradnju Malezije i Bosne i Hercegovine. Inače, ovo je bilo najbrojnije okupljanje Bosanaca i Hercegovaca u Maleziji u posljednjih nekoliko godina.

Posjetu bivšeg malezijskog premijera bh. ambasadi pratio je veliki broj domaćih medija, koji su podstakli interes malezijske javnosti prema BiH.