BiH
0

Mahathir bin Mohamad promovisan u počasnog doktora UNSA

FENA
Mahathir bin Mohamad
Mahathir bin Mohamad
Bivši premijer Malezije i predsjednik Globalnog saveza za partnerstvo i međunarodni razvoj (GAPID) Mahathir bin Mohamad danas je promovisan u počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Diplomu počasnog doktora (Doctor Honoris Causa) uručio mu je rektor UNSA prof. dr. Faruk Čaklovica na svečanosti upriličenoj u Rektoratu.

Mahathir je u izjavi za medije datoj uoči dodjele visokog zvanja izrazio zadovoljstvo tim činom, karakterizirajući ga kao još jedan korak u približavanju i jačanju veza između Bosne i Hercegovine i Malezije.

Podsjetio je da u Sarajevu boravi u povodu održavanja Prve međunarodne investicijske konferencije "Sarajevo Business Forum", te da njegovo zanimanje za glavni grad BiH datira odranije, još od vremena kada je njegova zemlja uvozila elektronsku opremu iz BiH, odnosno bivše Jugoslavije.

Mahathir je kazao da je neophodno jačati veze između institucija visokog obrazovanja dviju zemalja, odnosno intenzivnije se angažirati na uspostavi akademske mreže radi omogućavanja razmjene studenata i univerzitetskih i naučnih djelatnika.

Istakao je i da je neophodno raditi na jačanju saradnje između BiH i Malezije, posebno u sferi ekonomskih odnosa, a u čijoj je funkciji održavanje spomenute konferencije u Sarajevu.

Obraćajući se sudionicima svečanosti rektor UNSA dr. Čaklovica podsjetio je na razvojni put najstarijeg bh. univerziteta te izrazio zadovoljstvo što se počasni doktorat dodjeljuje ličnosti koja je u svjetskim razmjerama obilježava jednog od najuspješnijih lidera modernog vremena. Radi se o čovjeku koji je tokom premijerskog mandata Maleziju iz velike privredne zaostalosti uveo u red najrazvijenijih zemalja svijeta.

Uz zahvalnost iskazanu za nesebičnu pomoć Malezije našoj zemlji tokom rata i postratne obnove Čaklovica je naglasio konstruktivnu ulogu koju Mahathir i njegova zemlja imaju u jačanju snaga napretka, mira i blagostanja u svijetu.

Visokog gosta i sudionike svečanosti pozdravio je i dekan Mašinskog fakulteta UNSA prof. dr. Ejub Džaferović, fakulteta koji je pokrenuo inicijativu za dodjelu počasnog doktorata Mahathiru Mohamadu, istakavši njegovu značajnu ulogu u ohrabrivanju pozitivnih kretanja na globalnom planu.

Tun Mahathir bin Mohamad rođen je u Alor Star, Kedah Malezija 1925. godine. Medicinski fakultet je završio 1953. u Singapuru, a 2003. dobio je najviše civilno priznanje u Maleziji titulu tun. Najveći dio radnog vijeka Mahathir je posvetio obnašanju visokih političkih funkcija, među kojima i premijerske na kojoj je ostao 22 godine.

Svečanosti u Rektoratu prisustvovao je veliki broj predstavnika javnog, političkog i kulturnog života u BiH, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Mustafa Mujezinović, premijer Federacije BiH.