BiH
0

Maglaj nakon poplava: Dodijeljeni ključevi za 25 obnovljenih kuća

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Maglaju su danas dodijeljeni ključevi vlasnicima 25 kuća koje su pretrpjele velike štete u ovogodišnjim majskim poplavama. Kuće je obnovila Turska agencija za razvoj i koordinaciju (TIKA).

Certifikate o završenoj obnovi kuća, zajedno sa ključevima, vlasnicima je uručio predsjednik Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) za Balkan i Južnu Evropu Mahmut Cevik u prisustvu načelnika općine Maglaj Mehmeda Mustabašića. 

Cevik je, obilazeći obnovljene stambene objekte, podsjetio da je majskim poplavama u regiji bilo pogođeno oko milion ljudi, naglasivši kako se neki od njih do danas nisu uspjeli vratiti svojim kućama.

"TIKA je od samog početka jedna od institucija koja je bila prisutna na područjima gdje su se događale poplave. Bili smo uz ovaj narod i dijelili sa njima njihov bol, tako da smo se i u periodu nakon poplava trudili da uradimo ono što možemo", kazao je Cevik.

U narednom periodu, kako je najavio, slijedi obnova još oko 300 kuća za koje je izdvojeno oko dva miliona eura.

"U periodu nakon poplava mi pomažemo na dva načina. Prvi način je popravka kuća koje su oštećene u poplavama, a drugi je da pomažemo ljudima čije kuće nisu oštećene, ali su u poplavama ostali bez bijele tehnike ili nekih drugih stvari", pojasnio je Cevik.

TIKA se već u prvim danima poplava u Bosni i Hercegovini našla na terenu i pružila je pomoć u hrani i lijekovima koji su tada bili najpotrebniji ugroženom stanovništvu. Prema Cevikovim riječima, Agencija pomaže i poplavama pogođenim stanovnicima u Hrvatskoj i Srbiji, radi na renoviranju kulturnih institucija, džamija, kuća, obdaništa i drugih institucija. 

Podsjetio je da je predsjednik Republike Turske i bivši premijer te zemlje Recep Tayyip Erdogan naredio turskim agencijama na terenu da budu uz narod koji je u teškoj situaciji i koji je prošao kroz katastrofu.

"Mi smo se potrudili da budemo tu i damo doprinos onoliko koliko možemo, ne samo u BiH nego u cijeloj regiji", kazao je Cevik.

Načelnik općine Maglaj Mehmed Mustabašić kazao je da za rad TIKA-e ima samo riječi pohvale.

"Već su obnovili 25 objekata, snimili su više od 250 objekata i ulaze u fazu obnove i tih objekata. Mi se nadamo da TIKA neće napustiti Maglaj, a da ne završi obnovu objekata oštećenih u poplavama", poručio je Mustabašić dodavši da je 25 kuća čiji ključevi su danas uručeni vlasnicima sanirano 100 posto. 

Mustabašić je kazao i kako je od ostalih nevladinih organizacija Islamic Relief najavio obnovu 300 kuća, od čega će uskoro početi radovi na 44. EU je uradila preko UNDP-a 30-ak i počela radove na još 40 kuća, kazao je načelnik Maglaja. 

Prema Mustabašićevim riječima, do sada je obnovljeno oko 640 objekata u općini, dok na obnovu čeka još oko 700 objekata. Naglasio je kako je na području općine pokrenut veliki broj klizišta u kojima je uništeno oko 80 objekata, veliki su problemi sa infrastrukturom, a građani trebaju bijelu tehniku, namještaj i drugo. Mustabašić je kazao kako su predstavnici općine i o navedenim problemima tražili pomoć TIKA-e.

Mehmedalija Arnautović je među Maglajlijama koji su dobili ključeve obnovljenog objekta. 

"Kada su nas pogodile poplave u maju, ostao sam bez nade, bez ičega. Bila je totalna šteta na kući, a sada je obnovljena", pojasnio je Arnautović. On je kazao kako svoju kuću ne bi uspio obnoviti bez pomoći TIKA-e, zahvalivši na ukazanoj pomoći.