BiH
8

Magazinović: Uredba RS-a o JMB je zloupotreba ingerencija državnih institucija

FENA
Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Republici Srpskoj (RS) od naredne sedmice počet će izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva novorođenim građanima, nakon što je Vlada RS-a donijela dopunu Uredbe o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja (JMB).

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović smatra da time više nijedno dijete u RS neće čekati na izdavanje JMB-a, te da su dopunjenom uredbom Vlade RS-a otklonjene pravne pretpostavke da se taj posao i radi.

"Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je potvrdila da tehnički može da prati ovu uredbu i mislim da i od resornog ministarstva neće biti niti jedan razlog da se to i ne prihvati", rekao je Nović i potvrdio je i da su od IDDEEA-e obaviješteni da tehnički mogu realizirati ovu uredbu.

S druge strane, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (Socijaldemokratska parija BiH - SDP) u izjavi za Agenciju FENA pojašnjava da ne može entitetska vlada odlukom obavezivati državnu agenciju (IDDEEA) da radi bilo šta, a posebno da mijenja sistem izdavanja JMB koji se utvrđuje državnim zakonom jer je to, za njega, neozbiljno i neizvodivo.

"Sumnjam da će direktor ijedne državne institucije pristati da radi po nalogu nižih nivoa vlasti i time se dovesti u poziciju da odgovara za zloupotrebu službenog položaja. U SDP-u se nadamo da pred ovim najavljenim zloupotrebama institucija BiH i ingerencijama države oči neće zatvoriti ni međunarodne institucije, posebno OHR, od koga predlagači jednostranih rješenja tvrde da imaju prešutnu podršku", kaže Magazinović.

Smatra, stoga, da bi bilo dobro da se međunarodne institucije konačno javno očituju o ovom pitanju dok s druge strane, vjeruje da neće doći do manipulacije djecom i njihovim roditeljima u RS-u budući da ako na ovaj način eventualno i dobiju matični broj, on će odlukom Suda BiH biti poništen.

"Rješenje, kakvo god bude, mogu donijeti samo državne institucije, a to je i sam ministar Nović svojevremeno izjavio iako se u posljednje vrijeme ponaša kao da nije državni, nego ministar u Vladi RS kojeg djeca iz FBiH ne zanimaju. Teško se oteti utisku da ministar Nović koordinirano s Vladom RS vuče poteze u pravcu da se onemogući bilo kakvo rješenje ovog problema. Žao mi je što u Vijeću ministara BiH sjede i ljudi s kojima se upravlja iz entitetskih vlada ili drugih mjesta", kazao je Magazinović.

Na kraju je podsjetio da se u intenzivnim razgovorima na ministarskom nivou krajem prošle sedmice došlo nadomak rješenja koje je ovakvim potezima dovedeno u pitanje.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Senad Šepić (Stranke demokratske akcije - SDA) sličnog je mišljenja kao Magazinović, jer prema Šepićevom stavu JMB je isključiva nadležnost države BiH i zato ga je jedino i moguće riješiti na nivou BiH, a i Ustavni sud je to precizirao u svojoj odluci.

"S obzirom na to da na nivou države ne postoji politički dogovor o širim izmjenama ovog zakona, smatram da bi se trebalo fokusirati samo na dio rješenja koja se tiču presude Ustavnog suda, odnosno da se usklade imena općina s aktuelnim nazivima i da taj zakon Vijeće ministara uputi u parlamentarnu proceduru", pojasnio je Šepić.

Uredbama se, dodaje Šepić, ne mogu jednostrano preuzimati nadležnosti države, a ne može se ni državna institucija obavezati odlukama vlada drugih nivoa jer postoji jasan zakon o ovome na osnovu čega IDDEEA i funkcionira.

Upozorava da su obdusmeni BiH potvrdili da se neusvajanjem ovog zakona BiH krši Konvenciju o pravima djeteta i pozvali su na hitnu implementaciju presude Ustavnog suda, zbog čega očekuje da će Vijeće ministara na narednoj sjednici predložiti izmjene u skladu s presudom.

Govoreći o ovom pitanju i raznim zloupotrebama nadležnosti države i entiteta, podsjetio je da kada je tražio da Parlamentarna skupština BiH zaduži nadležne institucije da donesu uputstvo o maksimalnoj težini školske torbe na Parlamentu BiH nije imalo podršku iz RS-a jer se pozivalo na prenošenje nadležnosti s entiteta na državu.

"Što je klasična manipulacija i zamjena teza imajući na umu problem da četvoro od petoro djece na cijelom prostoru BiH ima problem s težinom školske torbe, imaju problem u razvoju i oboljevaju od bolesti kičme, a ovim uputstvom bi se samo obavezale nadležne institucije, među njima i Ministarstvo prosvjete RS-a da riješi ovaj problem", pojasnio je Šepić.

Za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Beriza Belikića (Stranka za BiH) taj "poduhvat" Vlade Republike Srpske direktan je atak na državni zakon budući da u BiH postoji državni zakon koji regulira ovu materiju.

"Trebalo je napraviti korektno rješenje primjene odluke Ustavnog suda BiH. Politička elita u RS-u je vidjela priliku da pokuša jednu od nadležnosti države prebaciti na nadležnost entiteta, ali mislim da to neće biti validna rješenja", pojašnjava Belkić u izjavi za Agenciju FENA.

Smatra da energiju treba trošiti da se u narednih desetak dana riješi to pitanje na državnom nivou jer se na tom nivou jedino ovo pitanje i može riješiti.

"Sve ono što se čini u korist opstrukcije i blokade institucija BiH ometa njeno funkcioniranje i to u krajnjem slučaju ima za cilj da se zemlja proglasi nefunkcionalnom i neodrživom. Svaka prilika za to se koristi. Sada je JBM, ranije je bio Elektroprijenos i entitetska linija zbog čega se vrlo loša praksa u RS-u nastavlja", zaključuje Belkić.

"Uredba o utvrđivanju registracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) koju je donijela Vlada RS-a ne znači ništa", kazao je u ranijoj izjavi za Agenciju FENA i poslanik Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Đugum (Savez za bolju budućnost -SBB).

"Nadležnost o ovom pitanju je na državnom nivou i ovaj zakon mora biti donesen na državnom nivou. Smatram da je za donošenje ovog zakona potrebna dobra volja i nezalaženje u bilo što drugo osim onoga što je odluka Ustavnog suda BiH", zaključio je Đugum.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio ni jedan od dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o JMB, jedan koji je predložila grupa poslanika i drugi koji je predložilo Vijeće ministara BiH, nakon što je Ustavni sud stavio van snage član 5. Zakona. Stavljanje van snage ovog člana Zakona dovelo je do toga da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj.