BiH
0

Magazinović: U pripremi posebna sjednica Doma naroda o problematici dviju škola pod jednim krovom

FENA
Prema navodima delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta Saše Magazinovića, u pripremi je posebna sjednica ovog doma koja će tematski biti posvećena problematici dviju škola pod jednim krovom u Federaciji.

Magazinović je to izjavio na početku današnje osme redovne sjednice Doma naroda u Sarajevu u okviru jednosatnog termina rezerviranog za delegatska pitanja i inicijative.

Kazao je da je pitanje o fenomenu dviju škola pod jednim krovom u FBiH postavio ranije federalnoj ministrici obrazovanja Melihi Alić i da je ona potvrdno odgovorila na zahtjev za sazivanje posebne sjednice u Parlamentu posvećene ovom problemu.

Delegat Magazinović je zadovoljan odgovorom ministrice Alić, ali ne i izostankom potpunog odgovora nadležnih na pitanje koje je također postavio ranije, želeći da sazna ko su sve - imenom i prezimenom - savjetnici funkcionera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Magazinović je to pitanje ponovio danas, uz opasku da od nadležnih očekuje potpun odgovor jer su mu dosad dostavljena samo tri imena.

Pokrenuo je i jednu inicijativu i zatražio da se Dom naroda izjasni o tome tokom današnje sjednice. Njegova inicijativa je ustvari poziv svim političkim strankama u BiH da se maksimalno uključe u prevazilaženje trenutne političke situacije u zemlji i da se proces odlučivanja što prije vrati u institucije sistema.

Izaslanica u Domu naroda Mira Ljubijankić postavila je danas nadležnima pitanje: «Kakva je nacionalna struktura zaposlenih u organima javne uprave u Federaciji, javnim preduzećima i institucijama u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine?»

Lidija Bradara, također delegat u Domu naroda, očekuje odgovor na pitanje - dokle je došla istraga o ubistvu bivšeg doministra odbrane FBiH Joze Leutara te i osam travničkih Hrvata, povratnika i policajaca.

Praksa je da delegati dobiju odgovore naknadno, a najčešće na narednoj sjednici Doma.

Nakon termina rezerviranog za njihova pitanja i inicijative, bit će otvorena rasprava o utvrđivanju dnevnog reda današnje sjednice.