RS želi nadležnosti BiH
77

Magazinović: Traženje rješenja za JMB na nivou entiteta je gubljenje vremena

Piše: E. Gorinjac
Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vrh SNSD-a zajedno sa premijerkom RS-a najavio je nakon današnjeg sastanka da će Vlada tog entiteta u narednih 48 sati predložiti "pravno održivo i praktično provodivo rješenje o pitanju matičnih brojeva građana" u tom entitetu.

To podrazumijeva da će RS svojim propisima regulirati ovo pitanje kako bi službenici u matičnim uredima mogli legalno izdavati matične brojeve novorođenčadi, rečeno je poslije sastanka.

Nakon što u Parlamentarnoj skupštini BiH nije dobio podršku Prijedlog izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju koji je uputila grupa zastupnika koju čine Saša Magazinović, Senad Šepić, Mirsad Đugum, Mladen Ivanković Lijanović i Beriz Belkić, podršku nije dobio ni Prijedlog Vijeća ministara, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH.

Novi matični brojevi se ne mogu izdavati, a prava novorođenčadi se krše. Međutim, donošenje bilo kakvih pravnih akata na nivou jednog entiteta ili bilo koje druge teritorijalne organizacione jedinice u BiH predstavlja kršenje Ustava i zakona i takvo nešto je nedopustivo, kazao je za Klix.ba zastupnik državnog parlamenta Saša Magazinović.

"Iz same presude Ustavnog suda se nedvojbeno vidi i čak je tako i navedeno da je ta oblast u nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Parlament BiH je jedino mjesto gdje se ovaj problem može rješavati. Razlog zašto je nas nekoliko zastupnika predložilo rješenje koje nažalost naše kolege iz RS-a nisu podržale, je taj što smo vidjeli da se odugovlači s implementacijom odluke Ustavnog suda predlaganjem rješenja koja su već bila u proceduri i očigledno je da neće proći. Parlament BiH je jedino mjesto gdje to možemo riješiti. Svaki pokušaj da se to uradi na bilo kojem drugom nivou je gubljenje vremena budući da će Ustavni sud sasvim sigurno jedno takvo rješenje poništiti", kazao je Magazinović.

Dodao je i to da svi oni koji svoju energiju troše na nalaženje rješenja na entitetskom nivou u slučaju Zakona o JMB, da tu istu energiju usmjere na pronalaženje rješenja na nivou države BiH, koja je jedina nadležna u ovom slučaju.

Rješenje koje će zadovoljiti sve u Parlamentarnoj skupštini BiH se još uvijek ne nazire, dok istovremeno novorođenčad u našoj zemlji ne mogu dobiti zdravstvenu knjižicu, putne isprave, zdravstveno osiguranje...

"Odgovarajući na pitanje svog stranačkog kolege Milorada Živkovića na sjednici neki dan kada je pitao ima li Ministarstvo civilnih poslova alternativu rješenju koje je predložilo, ministar Sredoje Nović je kazao da nema, sve dok je u proceduri njegov Prijedlog. Budući da Prijedlog više nije u proceduri i da je po drugi put oboren, ne bilo kakvom entitetskom većinom, već nedostatkom proste većine, ja očekujem spram te njegove izjave da će Ministarstvo biti to koje će sve aktere političkog života na nivou BiH konsultirati i u najkraćem mogućem vremenu predložiti rješenje koje miri sve dosadašnje nesuglasice oko ovog pitanja", rekao nam je Magazinović.

U pojedinim dijelovima u BiH se izdaju JMB, ali takva praksa nije u skladu sa Zakonom i oni koji dobiju matični broj dok se konačno ne usvaoje izmjene Zakona, kasnije bi mogli imati problema.