Rasprava o matičnom broju
22

Magazinović: Nekorektno je koristiti djecu u političke svrhe

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Saša Magazinović, zastupnik SDP-a i jedan od predlagatelja zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, kazao je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH kako je nekorektno koristiti djecu u političke svrhe.

Šefik Džaferović, zastupnik SDA, kaže kako ovaj tekst zakona u potpunosti ispunjava zahtjev iz presude Ustavnog suda BiH te je zbog toga predložio da ga Parlamentarna skupština usvoji. Njegov stranački kolega i jedan od predlagatelja zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju Senad Šepić također je apelovao za usvajanje Prijedloga zakona.

"Evidentno je da se preko ovog pitanja pokušava 'lomiti' neka druga politika. Ovo pitanje nema nikakvu vrstu nacionalnog predznaka i molim da pokažemo odgovornost i da novorođena djeca dobiju mogućnost upisivanja u Matičnu knjigu rođenih i na taj način dobiju matični broj", kazao je Šepić.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, kazala je kako će ih zastupnici iz SDA natjerati da jedan ovakav zakon donesu u Skupštini RS-a. Dušanka Majkić iz SNSD-a kaže kako će cijela priča o ovom Prijedlogu zakona danas dobiti epilog.

"Vidi se da političke stranke Bošnjaka nikada nisu prihvatile Aneks 4 Dejtonskog sporazuma. Zašto ne možemo prihvatiti ovaj prijedlog? Zato što registraciona područja nisu zasnovana na teritorijalnoj organizaciji Ustava BiH", kazala je Majkić između ostalog.

Saša Magazinović iz SDP-a, još jedan predlagatelj ovog zakona, kazao je kako registraciona područja nisu dio presude Ustavnog suda BiH.

"To da je zakon neustavan može tvrditi ko god hoće, ali je Ustavni sud jedini mjerodavan da to radi. Ja tvrdim da je Prijedlog zakona ustavan. Cilj je da se danas obori ovaj zakon i da se odvoje matični brojevi. Čekati sa prijedlogom za implementaciju ovog zakona, kao alat da se dovedemo u situaciju da pod pritiskom pristanemo na nešto, i koristiti djecu kao taoce da se ispuni neki cilj, mislim da je politički nekorektno", kazao je Magazinović.

Podsjetimo, na sjednici Ustavnopravne komisije iznesen je stav SNSD-a da prijedlog Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića nema ustavni osnov i da se njime ne poštuje ustavna struktura BiH.

Ustavni sud BiH je 16. januara stavio van snage član 5 Zakona o jedinstvenom matičnom broju, a posljedica toga je da nadležni organi ne mogu izdavati jedinstveni matični broj.