BiH
10

Magazinović: Kad se govori jednim glasom iz BiH može se mnogo toga uraditi

FENA
Saša Magazinović
Saša Magazinović
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u Strazburu odbacila je najavljivane sankcije za BiH.

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Paramentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović kazao je večeras za Agenciju Fena da je debata o Bosni i Hercegovini bila, za razliku od ranijih, bitno drugačija.

"Osim toga što su gotovo svi govornici govorili protiv bilo kakve primisli o sankcijama za BiH, desilo se zapravo to da su pozvali na veći, konkretniji, iskreniji angažman međunarodne zajednice, koja treba pomoći Bosni i Hercegovini da bude, osim što je formalno ravnopravan, i u životu građana ravnopravan partner ostalim zemljama članicama Vijeća Evrope, ali i Evropske unije", kazao je Magazinović.

On ističe da je ogromna podrška došla Bosni i Hercegovini i ogromno je bilo protivljenje za bilo kakav pomen sankcija.

"Moram reći da je to rezultat jedinstvenog stava i jedinstvenog rada svih članova delegacije bez obzira na to iz kojih političkih stranaka i kojih sredina u BiH dolaze, ali i angažmana Ministarstva vanjskih poslava i diplomatsko-konzularne mreže koja je mnogo uradila na pripremi današnje sjednice, a posebno Misija u Strazburu", kazao je Magazinović.

Prema njegovim riječima, veoma velika podrška je došla iz zemalja regije.

"Gotovo sve zemlje su imale bar po jednog predstavnika koji je govorio. Posebno su se u podršci isticali Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Makedonija. Iz svega što se danas dešavalo možemo izvući i pouku, a pouka bi bila da kad se govori jednim glasom iz BiH, kada zajednički svi radimo, onda se može mnogo toga uraditi. Naši amandmani su usvojeni kojim se u potpunosti briše mogućnost da se nekada u budućnosti razgovara o suspenziji BiH iz Vijeća Evrope", kazao je Magazinović.

Rezolucija je na kraju pretvorena u preporuku komitetu ministara i kao takva im je upućena na znanje.