BiH
0

Magazinović: Inicijativa SDS-a je dokaz da je predizborna kampanja uveliko počela

FENA
Saša Mgazinović (Foto: Klix.ba)
Saša Mgazinović (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Mgazinović kazao je Agenciji Fena da je inicijativa SDS-a za smjenu Denisa Bećirovića s funkcije člana Kolegija tog doma samo još jedan dokaz da je predizborna kampanja uveliko počela, ranije nego svih prethodnih godina.

"Umjesto da ponudi biračima konkretne rezultate i konkretne politike, SDS sve češće poseže za populističkim potezima. Ovo je jedan u nizu takvih za koji smatraju da će im u dijelu glasačkog tijela na koje oni računaju donijeti poene", kazao je Magazinović.

Mislim, dodao je on, da su napravili krivu procjenu.

"Smatram da je prošlo vrijeme kada se na krilima nacionalizma, populizma i sukoba moglo politički profitirati jer i bh. društvo sazrijeva", navodi Magazinović.

Po njegovim riječima, u obrazloženju inicijative SDS se poziva na Dayton i državu BiH.

"Ako to zaista tako misle i ako su zaista principijelni onda pretpostavljam da će pokrenuti inicijativu i za smjenu svih onih entitetskih dužnosnika koji negiraju državnost BiH i pozivaju na podjelu", kazao je Magazinović.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Aleksandra Pandurević izjavila je danas da je Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH pokrenuo inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića sa funkcije člana Kolegija tog doma.

"Očekivali smo da će to uraditi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, nakon jučerašnjih izjava Bećirovića, koji je zloupotrijebio funkciju i bez konsultacija sa ostalim članovima Kolegija, na šta ga obavezuje Poslovnik o radu, iznio određene kvalifikacije na račun Dana RS-a", rekla je Pandurević novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona ističe da su te kvalifikacije "antiustavne i antidejtonske, jer RS ima autonomno pravo da donese svoj zakon o praznicima“.