BiH
0

Madrid: Alkalaj na skupu o izazovima integracije u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj učestvovao je u radu okruglog stola pod nazivom "Izazov integracije u Bosni i Hercegovini - od unutrašnje konsolidacije ka evro-atlantskom integriranju“ koji je organizirala Fondacija za međunarodne odnose i dijalog (FRIDE) u saradnji sa Ambasadom BiH u Madridu.

Alkalaj je u svojstvu uvodničara upoznao učesnike sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno ističući istorijski značaj potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, kao prvog ugovornog dokumenta na ovom nivou.

Istakao je značaj dobijanja intenzivnog dijaloga na nedavno održanom zasjedanju NATO-a u Bukureštu, čime je otvorena nova faza pregovora te mogućnost dobijanja statusa MAP-a tokom iduće godine.

Ministar Alkalaj je ovom prilikom upoznao učesnike sa zaključcima sastanka upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), održanog u srijedu 25. juna u Sarajevu, te dostignućima BiH u ispunjenju ciljeva i preostalih obaveza.

Istakao je potrebu za reformom ustava, te izjavio da će ona sigurno predstavljati novi izazov za sve političke snage u BiH.

"Biti će to težak i dugotrajan proces koji će zahtjevati mnogo truda i znanja, kao i podršku međunarodnih organizacija i stručnjaka ustavnog prava", izjavio je Alkalaj.

Na okruglom stolu učestvovalo je više od trideset predstavnika španskih instituta iz oblasti međunarodne suradnje, diplomatskog kora zemalja regiona i članica Evropske unije, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španije, te politički savjetnik Specijalnog predstavnika EU-a u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.