BiH
0

Mađarska pomaže BiH da razvije mogućnosti u zaštiti od poplava

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Mađarska u okviru Dunavske regionalne strategije pomaže Bosni i Hercegovini da razvije svoje mogućnosti u zaštiti od poplava.

Blizu 70 bosanskohercegovačkih eksperata, tj. eksperata iz opština kojima je jedan od primarnih ciljeva zaštita od poplava u Bosni i Hercegovini, sudjeluju u ovom programu, koji se održava u blizini Sarajeva.

U svom govoru na otvaranju, Istvan Joo, komesar ministra, naveo je da je Mađarska bila među prvima koja je pružila pomoć Bosni i Hercegovini 2014. godine nakon poplava koje su odnijele mnogobrojne ljudske živote.

"Najvažnije je da u nevolji pomažemo jedni drugima i riješimo nastale izazove, istovremeno moramo poduzeti korake da i dugoročno razvijamo državne kapacitete za zaštitu od poplava", naglasio je komesar ministra odgovoran za izvedbu Dunavske regionalne strategije.

Mađarski Međunarodni program za razvijanje saradnje (NEFE) i Dunavska regionalna strategija finansiranjem programa usavršavanja, pomažu da mađarski eksperti podjele svoje znanje na području zaštite od poplava sa svojim bosanskohercegovačkim kolegama.

Komesar ministra je naglasio da nakon krize, trgovina između naše dvije države jača, što pruža mogućnost i za razvoj saradnje u vodenoj industriji.

"Mađarska raspolaže sa značajnim iskustvima i kapacitetima kada su u pitanju upravljanja vodama i vrlo rado je spremna podijeliti ih sa onima koji imaju potrebu za tim", naglasio je Istvan Joo.

Ovaj seminar za usavršavanje je dio Dunavskog Regionalnog programa za zaštitu od poplava koji je izrađen, sa mađarskim vodstvom, nakon devastirajućih poplava Dunava 2013. godine i poplava na zapadnom Balkanu 2014. godine. Istvan Joo je naglasio da je nakon velikih poplava u proteklim godinama, političko vodstvo shvatilo da je potrebnija mnogo jača i efikasnija suradnja na području zaštite od poplava, a tome najbolji okvir nudi Dunavska Regionalna Strategija.