Fotoreportaža sa Marša mira
20

Mađar Balint Porneczi: Ne zaboravimo Srebrenicu

Piše: J. H.
Fotograf Balint Porneczi je nekoliko puta bio učesnik Marša mira, pješačkog pohoda koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenice, u julu 1995. godine.

U kratkom razgovoru za portal Klix.ba, Porneczi kaže kako je za Marš mira čuo od prijatelja Francuza i odmah je rekao sebi da sljedeći put mora biti sa Srebreničanima i napraviti fotoreportažu.

"Prvi put učestvovao sam 2007. godine. Nakon toga, u Srebrenicu sam došao i 2009. godine. Volio bih ponovo doći tamo, ali finansije ne dopuštaju. Možda naredne godine", kaže ovaj Mađar koji trenutno živi u Parizu.

"Mnogo sam radio u toj regiji, posebno u BiH i na Kosovu, proučavajući posljedice rata i kulturu u tim zemljema", kaže Porneczi za Klix.ba te dodaje na kraju - Ne zaboravimo Srebrenicu".

Uz njegovo dopuštenje, objavljujemo fotoreportažu sa Marša mira.