Ljudska prava u BiH 2011
23

Madacki: Strašan je jaz između teorije i prakse ljudskih prava

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Postoji strašan jaz između teorije i prakse ljudskih prava u BiH", rekao je danas Saša Madacki, direktor Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu predstavljajući Izvještaj "Ljudska prava u BiH 2011-pravo, praksa i međunarodni standardi ljudskih prava sa ispitivanjem javnog mnijenja" "BiH u zakonodavnom smislu ima jako dobro riješeno pitanje ljudskih prava, odnosno, zaštita garantovana zakonom je dobra. Problem je primjena u praksi, odnosno implementacija tih zakona, tako da tu zaista postoji jedan veliki procjep", rekao je Madacki.

Centar za ljudska prava UNSA objavio je danas svoj drugi sintetički izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH koji ima za cilj da prikaže i ocijeni stepen uživanja ljudskih prava u BiH, a poseban naglasak ove godine je stavljen na ekonomska i socijalna prava

Analiza je bila usmjerena na utvrđivanje obima u kojem je domaće zakonodavstvo usaglašeno sa ključnim međunarodnim i regionalnim standardima utvrđenim u okviru Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda Vijeća Evrope, te unutar Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN-a.

Govoreći o ljudskim pravima američki ambasador u BiH Patrick Moon je rekao kako politički lideri a i građani moraju imati hrabrosti i pokazati da su svi ljudi ravnopravni, te prevazići stranačke i lične interese, radi zaštite prava ostalih.

Moon se nada da će politički lideri iskoristiti Izvještaj i više raditi na ostvarivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom, prava djece, raseljenih osoba i naravno svih drugih.

Midhat Izmirlija, glavni urednik i jedan od autora Izvještaja je rekao kako se Izvještaj sastoji od šest dijelova koji analiziraju ljudska prava u pravnim propisima, ekonomska i socijalna ljudska prava, ljudska prava u medijima, a posebno ljudska prava u svijesti građana BiH, jer većina građana, kako je ocijenjeno, i ne zna koja su njihova ljudska prava.

"Upostavljen je i Opservatorij ljudskih prava u BiH koji je dostupan na web sajtu www.ljudskaprava.ba, na kojem je moguće vidjeti više od 90 izvještaja i analiza", rekla je Aida Hajro, koautorica Izvještaja.

Izvještaj je finansijski podržala ambasada SAD-a u BiH.

Ono što je dobra vijest Izvještaja, kako je rečeno, jeste da je nacionalizam i etnos tek na šestom mjestu.